Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att staten skall initiera framtagandet av ett nationellt trafiksäkerhetsprogram för barn, som bygger på att alla aktörer inom trafiken tar ansvar för sin del av problematiken.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att barnperspektivet skall utgöra en grund i den fortsatta trafik- och infrastrukturplaneringen och att detta skall uttryckas i regeringens planeringsdirektiv till trafikverken.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att tillförsäkra barnen en säker livsmiljö som trafiken inte tillåts begränsa.

Inledning

Den ökade rörligheten i samhället, framför allt den ökade biltrafiken, har på flera sätt begränsat barnens rörelsemöjligheter. Detta är förstås negativt utifrån en rad olika aspekter, t.ex. att trafiken motverkar barnens möjlighet till den spontana och dagliga fysiska aktivitet som de så väl behöver för sin hälsa och sitt välbefinnande.

Varje år skadas och dödas barn i trafiken. För att förhindra framtida tragedier anser Vänsterpartiet att staten skall initiera framtagandet av ett nationellt trafiksäkerhetsprogram för barn som bygger på att alla aktörer inom trafiken tar ansvar för sin del av problematiken, dvs. att barns rörelsemöjligheter begränsas och att barn skadas och dödas i trafiken. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.

Vägar, gator och spårområden är ofta svåröverkomliga barriärer med farlig trafik. Barnen är inte sällan oskyddade när de vistas i trafiken, t.ex. när de går eller cyklar, när de stigit av skolbussen och skall passera en trafikled osv. Det är av yttersta vikt att tillskapa säkra gång- och cykelvägar, inte minst så att barnen kan ta sig säkert fram och tillbaka till skolan. Vid planering av nya bostadsområden måste trafiksäkerheten för områdets barn lyftas fram på ett tydligt sätt. I övrigt måste olika åtgärder vidtas för att säkerställa att fastställda låga hastigheter för motorfordon som skall passera t.ex. förskolor och skolor verkligen efterlevs. Det är viktigt att föräldrar ser till att barnens cyklar fungerar när det gäller t.ex. belysning, att cykelhjälmen är på som lagen föreskriver och att barnen bär reflexer när de vistas i trafiken. Det är inte ovanligt att ungdomar tillåts köra moped och/eller trimma dessa till farter, som dessa fordon inte är avsedda för. Det är förstås även här ett föräldraansvar att tillse att deras barn/ungdomar inte tillåts köra moped före den ålder som krävs för att göra detta lagligt och att trimning förhindras.

Polisen har också ett stort ansvar att tillse att gällande lagregler kommer till faktisk tillämpning och att överträdelser beivras. De handlare som säljer mopeder skall självfallet ta sitt ansvar och inte uppmuntra och utföra sådan trimning. Ett förebyggande trafiksäkerhetsarbete på förskolor och skolor är ett kommunalt ansvar, som måste tas på stort allvar.

Trots att barn har sämre förutsättningar än vuxna att klara sig i trafiken har samhällsplaneringen länge i stor utsträckning utgått från att barn skulle anpassa sig till trafikmiljön, inte tvärtom. Forskning visar dock att traditionell trafikträning ger liten effekt på de yngre barnens trafikbeteende. Istället är det en förändrad utformning av trafikmiljön som har stor betydelse för barnens rörelsefrihet och säkerhet. Många barn idrottar och det är relativt vanligt med såväl många som långa resor för att de skall kunna utöva sin idrott. Det är viktigt att idrottsrörelsen, föräldrarna och samhället vidtar åtgärder för att göra sådana resor säkra. Den farliga trafiken gör dessutom att många föräldrar anser sig tvungna att skjutsa sina barn till skolan och till olika fritidsaktiviteter, även om avståndet i sig är kort. Det innebär i sig att trafiken i barnens närmiljö ökar ytterligare i en ond cirkel.

FN:s barnkonvention säger att barnets bästa alltid skall sättas i främsta rummet. Enligt riksdagens fastställda strategi för att tillämpa barnkonventionen skall bl.a. barnkonsekvensanalyser göras vid statliga beslut som rör barn, barnperspektivet skall finnas med i utredningsdirektiv samt barns och ungdomars inflytande och delaktighet i samhälls- och trafikplaneringen utvecklas.

Vänsterpartiet menar med anledning av det som framförts i motionen, att barnperspektivet skall utgöra en grund i den fortsatta trafik- och infrastrukturplaneringen, att detta skall uttryckas i regeringens planeringsdirektiv till trafikverken och att trafikverken skall ges i uppdrag att ta fram och genomföra en åtgärdsstrategi för att förverkliga barnperspektivet i trafikpolitiken. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.

Vänsterpartiet anser att regeringen skall beakta det som i övrigt anförs i motionen om att tillförsäkra barnen en säker livsmiljö som trafiken inte tillåts begränsa. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.

Stockholm den 28 september 2005

Peter Pedersen (v)

Owe Hellberg (v)

Kjell-Erik Karlsson (v)

Sten Lundström (v)

Sven-Erik Sjöstrand (v)

Karin Thorborg (v)