Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förbättra farleden till Gävle hamn.

Motivering

Gävle hamn har stor betydelse för näringslivet i ett område som sträcker sig över Gävleborg, Dalarna och Uppland. Hamnen är således att betrakta som en regional hamn. Allt tyder nu på att det regionala intressentområdet kommer att utökas i framtiden. Flygbränslet till Arlanda kommer i fortsättningen att fraktas via Gävle hamn. Uppsala och norra Storstockholmsregionen kommer i en nära framtid att ha stort behov av en välfungerande hamn i Gävle.

Gävle hamn har också stor strategisk betydelse för nya företagsetableringar i Gävleregionen. Ett stort japanskt företag valde att göra sin nyetablering, en trähusfabrik, i Gävle till stor del på grund av närheten till Gävle hamn.

Hamnen har också angetts som ett strategiskt utvecklingsområde i det regionala tillväxtprogrammet och i Gävle kommuns lokala tillväxtprogram. Privata företag satsar nu pengar på utvecklingen av hamnen och den infrastruktur som finns där. Pengar har satsats på både nya containerhamnar, nya kranar, viss hamnnära muddring och förstärkning av kajer. Vidare uppförs nya lagerbyggnader.

För att svara mot de krav som ställs på hamninfrastruktur och säkerhet sker kommunala och privata investeringar på i storleksordningen 200 miljoner kronor de närmaste åren.

Utöver de förbättringar och förändringar som redan görs måste farleden in till Gävle rätas upp, breddas och fördjupas för att motsvara Sjöfartsverkets krav på säkerhetsmarginaler. Detta kräver en statlig insats för att fullt ut motsvara de förväntningar som finns hos kommunala och privata investerare. Insatserna för att förbättra farleden beräknas kosta ca 200 miljoner kronor.

Gävle hamn har således stor betydelse för näringsliv och arbetsmarknad i Gävleregionen, men nyttan av hamnen är vidare än så. Hamnen behövs för en större region. Därför bör staten gå in och ta ett ekonomiskt ansvar för dessa investeringar i en infrastruktur som behövs för utvecklingen av hela Gävleregionen.

Gävleregionen har stora problem på arbetsmarknaden. Var fjärde gävleborgare i arbetsför ålder har inte något arbete och Gävleborg har landets högsta obalans på arbetsmarknaden och den öppna arbetslösheten i Gävle ökar.

Gävle kommun redovisade i april 2002 till regeringen ett konkret förslag om satsningar bland annat i Gävle hamn och farleden till hamnen. Från näringslivet finns flera mycket intressanta planer på ytterligare etableringar i Gävle. Dessa förutsätter dock en fungerande och modern hamnanläggning.

Göran Persson lovade den 21 januari 2004 i en partiledardebatt att särskilda satsningar skulle göras på södra Norrlandskusten. Ulrica Messing och Hans Karlsson presenterade den socialdemokratiska regeringens förslag till åtgärder den 13 september 2004. I Norrlandspaketet utlovades satsningar på Gävle hamn. I pressmeddelandet står att ”Gävle hamns regionala och nationella betydelse ska tas tillvara. Just nu utreder bland annat Sjöfartsverket förutsättningarna för att öka infartsmöjligheterna till Gävle hamn. När det arbetet avslutats utses en statlig förhandlingsman för att i dialog mellan berörda regionala aktörer såsom Gävle kommun, Gävle hamn, det regionala näringslivet och statliga Sjöfartsverket klarlägga hamninfrastrukturens utvecklings- och finansierings­förutsättningar.”

Det är hög tid för den socialdemokratiska regeringen att vidta konkreta åtgärder för att Gävle hamn ska kunna börja fungera som en modern hamn. För detta behövs resurser och inte utredningar i långbänk. Staten lovar också i Norrlandspaketet att öka sin del av medfinansieringen till den för Gävle hamn så viktiga upprustningen av den kommunala vägen 563. Åtgärden innebär upprustning av vägen och en ny tillfartsväg till hamnen på sträckan Strömsbrokorset–hamnen. Detta är nödvändiga och bra åtgärder men hamnens utvecklingsmöjligheter är helt beroende av att farleden breddas, muddras och säkras. För dessa åtgärder finns ännu inga medel avsatta.

Gävle hamn skulle genom dessa förbättringar kunna bli en modern hamn med transportmöjligheter runt om i Europa. Enbart Tokomo Hus skulle kunna transportera 1 500 ton från Gävle hamn istället för att först transportera detta från Insjön till Göteborgs hamn. Gävle hamns utvecklingsmöjligheter är stora och därför bör regeringen omgående avsätta medel för regionens framtidsprojekt – Gävle hamn.

Stockholm den 26 september 2005

Ragnwi Marcelind (kd)