Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att bilregistrets uppgiftsutlämning bör förses med en valfri spärrfunktion.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en begäran om uppgifter från bilregistret under alla omständigheter skall registreras genom att enbart den som kan identifiera sig med tillräckliga person- och adressuppgifter kan få åtkomst.

Motivering

Vägverket har lanserat en tjänst på sin hemsida som innebär att en person via ett enkelt sms kan få alla uppgifter rörande ett registrerat fordon sig tillsänt till sin mobiltelefon. Det räcker med att skicka in det aktuella registreringsnumret på bilskylten via sms, så sänds alla uppgifter om fordonet över till abonnenten, såsom vem som äger ett fordon, om det godkändes vid senaste besiktningen, årsmodell och färg, senaste ägare och om skatten är betald.

Detta är en vidareutveckling av de redan befintliga tjänsterna som Väg­verkets bilregisteravdelning tillhandahållit under lång tid. I strikt bemärkelse är det bara överföringstakten som ökat, inte själva innehållet i tjänsten.

Det finns emellertid ett antal indikationer på att denna vidareutveckling inte enbart är av godo.

Dels tyder uppgifter på att människor med ont uppsåt alltför enkelt kan spåra upp och skada fordon tillhöriga personer mot vilka man av en eller annan anledning hyser agg. Bilregistrets tjänst innebär inte någon registrering av personuppgifter, adress eller personnummer hos den individ som erhåller de begärda uppgifterna. Detta försvårar givetvis kraftigt en efterföljande brottsutredning.

Dels är det tyvärr genom tjänsten möjligt att på ett obehagligt sätt kartlägga rörelser hos individer eller familjer. Det finns indicier som tyder på att organiserade ligor av brottslingar i början av semestertiden har övervakat färjelägena vid exempelvis Helsingborg-Helsingör och via registerfunktionen pejlat bilnumren hos ett antal utresande. Därigenom har man indirekt via Vägverkets sms-tjänst kunnat finna adresserna till ett antal resenärer. Dessa har sedan legat till grund för regelrätta stöldraider, eftersom ligorna har kunnat dra långtgående slutsatser om huruvida familjerna varit hemma eller ej.

Om fordonet är registrerat på en privatperson får Vägverket enligt personuppgiftslagen (1998:204) inte publicera personrelaterade uppgifter på Internet. Om ägaren är ett företag eller en organisation, så kallad juridisk person, finns inga sådana hinder och då kan en person få ta del av fler uppgifter. Vad gäller sms-tjänsten finns inga begränsningar för uppgiftsutlämnande, eftersom detta inte omfattas av den nämnda lagen.

Det borde självfallet vara möjligt att utrusta det befintliga bilregistret med en valfri spärrfunktion, så att enbart behöriga myndighetspersoner kan få åtkomst till de uppgifter som i dag kan begäras ut av vem som helst. Detta skulle kunna ske som en del av den valfria NIX-tjänst som i dag redan finns för registeruppgifter baserade på adress.

Dessutom borde varje begäran om uppgifter ur registret under alla omständigheter registreras genom att enbart den som kan identifiera sig med tillräckliga person- och adressuppgifter kan få åtkomst. På så vis skulle anonymiteten upphävas och attraktiviteten i att nyttja registret för kriminella handlingar minska betydligt.

Stockholm den 21 september 2005

Tobias Billström (m)