Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tillgång till mobil – trådlös – kommunikation i hela Sverige.
Inom de areella näringarna, som renskötsel och skogs- och jordbruk, finns en stor oro inför övergången till ny teknik för trådlösa kommunikationer. Den nya lagen för elektronisk kommunikation beaktar inte i tillräcklig grad de särskilda behov som finns i glest befolkade områden i vårt land. En ny lag måste bättre säkra möjligheterna att kommunicera via mobiltelefon.
Inom två till tre år kommer NMT 450-nätet att stängas av enligt mångas bedömning. De samlade GSM-näten har i dag helt naturligt stora luckor i sin geografiska täckning. Vilken täckning 3 G(UMTS)-näten kommer att erbjuda är osäkert. Många experter menar att möjligheten att kommunicera i skogsterräng utanför basernas omedelbara närhet kommer att vara i stort sett obefintlig eftersom de höga radiofrekvenserna har dåliga vågutbredningsegenskaper när de träffar vegetation.
Det är ett överlevnadsvillkor för areella näringar att elektronisk kommunikation fungerar över hela Sveriges yta. Marknaden kommer inte att tillgodose glesbygdens behov. Det krävs statlig upphandling eller särskilda förpliktelser för operatörer.
När den nya generationens mobiltelefoni byggs går teknikutvecklingen i glesbygden i motsatt riktning. De nya systemen kommer bara att täcka områden där människor bor – och i bästa fall ”korridorer” längs de större vägarna.
För svenskt skogsbruk är framtiden att kunna utnyttja avancerad teknik och kunskap för att effektivare försörja industrin med virke. Även säkerhetsaspekten har stor betydelse då många maskinförare arbetar ensamma och vars enda livlina är mobiltelefonen.
Även renskötseln har samma behov av effektiv kommunikation och säkerhetstänkande för sin verksamhet. En rimlig målsättning bör vara att kunna ringa till och från sin arbetsplats samt att kunna ha tillgång till Internet även i mobila miljöer på åker, i skog och på fjället.
I den nya lagen om elektronisk kommunikation som trädde i kraft förra året sägs bl.a. att ”enskilda och myndigheter skall få tillgång till effektiva och säkra elektroniska kommunikationer. De elektroniska kommunikationerna skall ge största möjliga utbyte av urvalet av överföringstjänster och deras pris och kvalitet. Sverige ska i ett internationellt perspektiv ligga i framkant i dessa avseenden. De elektroniska kommunikationerna skall vara hållbara, användbara och tillgodose framtidens behov.
Det bästa sättet att uppnå detta är att skapa förutsättningar för en effektiv konkurrens utan snedvridningar och begränsningar och att främja internationell harmonisering. Detta mål ersätter målet för telepolitiken som upphör att gälla.
Staten skall ha dock ett ansvar på områden där allmänna intressen inte enbart kan tillgodoses av marknaden.
Jag anser att statens ansvar bör förtydligas för de områden där allmänna intressen inte kan tillgodoses av marknaden.
I propositionen sägs: ”Elektronisk kommunikation bör vara så effektiv och hållbar att välfärd och tillväxt främjas i hela landet [min kursivering]. Svensk konkurrenskraft bör stärkas och framtidens behov tillgodoses.”
I propositionen sägs vidare angående samhällsomfattande tjänster:
När marknaden inte tillgodoser behovet av en samhällsomfattande tjänst skall ansvarig myndighet kunna förplikta den som är lämplig att tillhandahålla tjänsten. Den samhällsomfattande tjänsten skall upphandlas om det är särskilt påkallat med hänsyn till kostnaderna för tillhandahållandet av denna.
Jag menar att mobiltelefoni och mobil datakommunikation i glesbygd bör vara, om inte en samhällsomfattande tjänst, så i alla fall mycket angeläget för Sverige som IT-nation.
Det IT-politiska beslut som fattades år 2000 anger att det IT-politiska målet skall vara att Sverige som första land blir ett informationssamhälle för alla. Målet täcker hela det IT-politiska området vilket gör att det avser ett bredare område än det som enbart handlar om elektronisk kommunikation.
De prioriterade uppgifterna avser tre områden: tillit, tillgänglighet och kompetens.
En viktig del i det IT-politiska målet är tillgänglighet. Det IT-politiska målet innefattar en bedömning att hushåll och företag i alla delar av landet inom de närmaste åren bör få tillgång till IT-infrastruktur med hög överföringskapacitet. Detta skall i första hand ske i marknadens regi. Bedömningen är vidare att staten dock har ett övergripande ansvar att se till att IT-infrastruktur med hög överföringskapacitet finns tillgänglig i hela landet. Konkurrensneutralitet och mångfald på näten skall främjas genom statliga insatser och regler. Statens övergripande ansvar kommer till direkt uttryck genom särskilda ekonomiska stödåtgärder för bredband i glest befolkade delar av landet.
Tillgång till mobil – trådlös – kommunikation för människor i glesbygd är nästan viktigare än i tättbebyggda delar av landet. Arbetsmiljöaspekten väger tungt. Att hålla kontakt via e-post och Internet med omvärlden på sin arbetsplats skapar attraktivare arbeten, högre produktivitet och ökad säkerhet.
Mot bakgrund av det bör tillgång till telefoni och datakommunikation gälla hela landets yta.