Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att snarast ge berörda myndigheter i uppgift att samordna verksamheter och regelverk för att underlätta för företag och enskilda vid godkännande av fordon.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen tar ett initiativ för samordning av EU:s bestämmelser på området.

Motivering

Kristdemokraterna har under många år uppmärksammat problematiken för företag och enskilda att kunna registrera och godkänna fordon. Detta gäller både för svensktillverkade och importerade fordon. Seriösa svenska fordonsbyggare och importörer har mötts av oklara regler, olika besked och bollats mellan flera myndigheter.

Nilsson Special Vehicle AB i Laholm är ett anrikt företag, som under 60 år tillverkat ett stort antal specialbyggda fordon, t.ex. ambulanser och limousiner. Bilarna har levererats till beställare över hela världen. Hälften av bilarna levereras till svenska köpare. Bilarnas chassi och karosseri bygger på fordon som redan testats och godkänts i Sverige. Likväl kräver myndigheter nya tester av redan godkända komponenter, t.ex. motorer. Ett färdigt och godkänt grundexemplar är inte tillräckligt för att få övriga identiskt lika bilar godkända, utan varje enskilt exemplar måste passera en omfattande registreringsbesiktning. För att få det första grundexemplaret godkänt krävdes sju månader och många besök på Bilprovningen, då man på myndigheten inte visste vilka krav som skulle ställas. Trots att bilarna var utrustade med redan testade och godkända motorer måste varje bils motortyp testköras i 300 mil! Till detta kommer att samma procedur måste återupprepas med varje ny årsmodell, oavsett om motorerna är identiska med tidigare årsmodell och godkända.

Som en följd av detta kunde företaget under flera månader inte leverera fem färdiga bilar till ett värde av drygt 5 miljoner kronor. För flera fordon för den europeiska marknaden har företaget valt att vända sig till Tyskland. I Tyskland behöver man endast vända sig till en instans för att få fordonet godkänt. Importörer av fordon möts av motsvarande krångel och tvingas att via annat EU-land få sina fordon godkända. Ofta beror krånglet på att Vägverket kräver att det finns en generalagent för märket. Ett medialt uppmärksammat fall visar att Bilprovningen valt att endast godkänna en av två identiskt lika handikappanpassade fordon. Dessutom kunde man inte tala om varför eller vilka regler som ska gälla.

Givetvis innebär nämnda krångel och problem onödiga svårigheter för dem som är verksamma inom fordonsbranschen. Dessutom riskeras många arbetstillfällen och utvidgad produktion av de konkurrensnackdelar som ett krångligt, oklart och orimligt besiktningssystem medför. Företag i branschen har redan tvingats i konkurs och några har övervägt att förlägga produktionen till andra EU-länder. Vägverket avser att göra en utredning om hur man ska kunna lösa vissa frågeställningar. Detta är dock inte tillräckligt eftersom problemen rör fler myndigheter, bl.a. Bilprovningen. Till dess att ett nytt regelverk kan träda i kraft måste temporära övergångsregler, som förenklar registrering och besiktning för fordonsbranschen, inrättas under en övergångsperiod.

Det behövs en radikal förbättring och översyn av myndighetssamverkan när det gäller besiktningsförfarande av fordon, med klara, tydliga regler för besiktning och registrering av fordon som underlättar för företag i fordonsbranschen. Företag och enskilda ska endast behöva vända sig till en instans för att få alla besked. Vidare behövs en samordning inom EU av krav och besiktningsförfarande. Detta bör Sverige initiera inom ramen för EU. Grundprincipen måste vara att besiktning och godkännande i ett EU-land gäller inom hela unionen.

Stockholm den 19 september 2005

Lars Gustafsson (kd)