Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förändringar i regler och lagar som gör det möjligt för färjetrafiken mellan Gränna och Visingsö att klassas som allmän färjeförbindelse och därmed kunna övergå från kommunalt till statligt huvudmannaskap inom ramen för ett system med bokningsrätt.
Frågan om huvudmannaskapet för färjetrafiken mellan Gränna och Visingsö har varit en ytterst segdragen historia. Under många år har Jönköpings kommun arbetat för att färjeförbindelsen ska bli en allmän färjeförbindelse och därmed också kunna övergå från kommunalt till statligt huvudmannaskap. Under de senaste åren har ärendet aktualiserats i riksdagen genom såväl skriftliga frågor som motioner. Och i augusti 2004 skrev Visingsörådet och Visingsö näringslivsförening ett brev till Näringsdepartementet med en vädjan om en skyndsam beredning i Regeringskansliet så att ett beslut i huvudmannaskapsfrågan skulle kunna komma till stånd snarast möjligt.
Färjetrafiken mellan Gränna och Visingsö är av stor betydelse för de boende och näringslivet på ön liksom för turismen. Att regeringen efter åtskilliga påstötningar kommer till skott i frågan är därför välkommet. Men de signaler som regeringen ger i propositionen är dubbeltydiga. Å ena sidan öppnar de skrivningar som finns i propositionen för att förbindelsen skulle kunna övergå i statligt huvudmannaskap. Å andra sidan tyder propositionstexten (s 271) på att en sådan förändring i så fall skulle kunna leda till att den nuvarande bokningsrätten försvinner, möjligen till förmån för ett system med förtur.
En utgångspunkt för strävanden som har funnits lokalt har varit att en förändring av huvudmannaskapet skulle ske inom ramen för en bevarad bokningsrätt. Bokningsrätten är viktig, inte minst för att de boende på Visingsö ska kunna känna trygghet vid sina resor till och från ön. En förändring av huvudmannaskapet bör därför, enligt min mening, ske utan att bokningsrätten överges.