Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om införande av första hjälpen-undervisning som en obligatorisk del av körkortsutbildningen.
Trots att de positiva effekterna av första hjälpen-utbildning, i vilken hjärt- och lungräddning ingår, är väl dokumenterade får allt färre människor numera lära sig hur de skall agera i samband med olyckshändelser och vid plötsliga sjukdomsfall.
Den obligatoriska utbildningen är begränsad till försvaret och vissa yrkeskategorier. Med tanke på hur få värnpliktiga som numera utbildas, minskar antalet individer med fullgoda kunskaper om vad de skall göra när skadade och sjuka personer slutar andas och får hjärtstillestånd, detta trots att Röda Korset och företagshälsovården arrangerar kurser.
Obligatorisk första hjälpen-lektioner i samband med förarutbildningen skulle göra att fler kan och vågar göra en insats vid trafikolycker och i andra sammanhang där liv är i fara. I sammanhanget bör noteras att dessa kunskaper även ger ökad riksmedvetenhet och ett trafiksäkrare beteende.
I flera europeiska länder är undervisningen i första hjälpen redan införlivad i körkortsutbildningen. Vår körkortsutbildning bör snarast kompletteras med en första hjälpen-kurs.