Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om reglerna för bosparande och socialbidrag.
De flesta storstads- och universitetskommunerna beviljar inte socialbidrag om de sökande inte först tömmer sina bosparkonton. Unga 20–30-åringar som bosparat hela sitt liv, med hjälp från föräldrarna, kan tvingas lämna sin plats i den långa bosparkön vid tillfälliga problem med försörjningen.
I en undersökning som genomförts av HSB framkommer att endast en av sju universitetskommuner följer Socialstyrelsens riktlinjer vad gäller förutsättningar för ekonomiskt bistånd.
Vid bedömningen av om den enskilde kan tillgodose sitt behov genom egna tillgångar säger Socialstyrelsen, bör socialnämnden endast beakta sådana tillgångar som den enskilde faktiskt kan förfoga över eller få tillgång till. Eventuellt bosparande upp till en nivå som behövs för att behålla platsen i bosparkön bör inte påverka rätten till ekonomiskt bistånd.
Socialstyrelsen hänvisar i sin motivering till regeringens proposition om storstadspolitiken på 2000-talet och till kampen mot segregationen. Att inte acceptera ett visst bosparande skulle motverka målet att bryta den ekonomiska och etniska segregationen i storstadsregionerna och att verka för jämlika levnadsvillkor för storstädernas invånare. Den som under en viss tid är i behov av ekonomiskt bistånd ska inte berövas möjligheten till ett boende som han eller hon själv planerat för. Finns det ett bosparande utöver det som är nödvändigt för att behålla köplatsen, är detta dock att betrakta som en tillgång som bör påverka rätten till ekonomiskt bistånd.
Det är angeläget att ge unga människor ökade möjligheter att skaffa sig en egen bostad. Regeringen har i detta syfte givit såväl Statens bostadskreditnämnd, BKN, som den nyinrättade Bostadssamordnaren i uppdrag att lämna förslag som ökar unga hushålls möjligheter att skaffa egen bostad. Den nyligen avlämnade utredningen om bostadsfinansieringen har också lämnat förslag i detta syfte.
Att stimulera bosparandet är en angelägen uppgift. Det behövs en rad åtgärder för att åstadkomma detta. I det sammanhanget är det också synnerligen viktigt att samhällets olika insatser är så utformade att de inte motverkar detta syfte. Att beröva unga människor köplatsen i bosparkön är utan tvekan en åtgärd som skulle motverka syftet att underlätta deras inträde på bostadsmarknaden.
Det är mot den här bakgrunden mycket angeläget att se till att alla kommuner tillämpar reglerna för ekonomiskt bistånd på ett sådant sätt att bosparandet behålls även om personen tillfälligt har behov av ekonomiskt bistånd.