Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av möjligheterna till en likvärdig nivå av tillsyn i hela landet i enlighet med alkohollagens bestämmelser och Folkhälsoinstitutets rekommendationer.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att kommunerna inte bör kunna ta ut avgifter för en uppgift som inte utförs.

Motivering

Riksdagen har tidigare slagit fast vikten av att servering av alkohol sker under sådana former att medicinska och sociala skadeverkningar minimeras. Samhällets viktigaste instrument för att uppnå detta är alkohollagens bestämmelser och tillsynen av att dessa efterlevs. Folkhälsoinstitutet rekommenderar kommunerna att besöka varje tillståndshavare minst en gång per år. Trots detta fungerar tillsynen mycket ojämnt i kommunerna.

Vissa kommuner tar tillsynen på stort allvar och besöker årligen samtliga anläggningar med utskänkningstillstånd. Kommuner som Stockholm, Göteborg och Malmö gör i genomsnitt dubbelt så många tillsynsbesök som antalet anläggningar i kommunen. Det finns även små kommuner som sköter sitt åtagande på ett bra sätt.

I andra kommuner fungerar tillsynen inte alls. Under de senaste fyra åren är det årligen 8–9 procent av kommunerna som över huvud taget inte gör några tillsynsbesök, och många fler som besöker en mindre andel av de anläggningar som serverar alkohol. Trots att länsstyrelserna och Folkhälsoinstitutet uppmärksammat och kritiserat detta under flera år har inte situationen förbättrats. Detta trots att kommunerna har rätt att ta ut tillsynsavgifter som täcker samtliga kostnader förknippade med tillsynen. Detta innebär att vissa anläggningar med utskänkningstillstånd kontrolleras fem till sex gånger per år, medan andra inte kontrollerats på flera år. Trots att alla kommuner tar ut en tillsynsavgift! Därmed fungerar inte samhällets kontroll av att alkohollagens bestämmelser följs. Ej heller att serveringen av alkohol inte ger upphov till alkoholpolitisk olägenhet eller sociala skador.

Detta är ett oacceptabelt förhållande och strider mot intentionerna i alkohollagen och andra av riksdagen fattade beslut och bör därför rättas till. Det är också orimligt att kommunerna kan ta betalt för en tjänst som inte utförs.

Stockholm den 3 oktober 2005

Berit Högman (s)

Tommy Ternemar (s)

Ann-Kristine Johansson (s)

Jarl Lander (s)