Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ombud för funktionshindrade.
Det finns många grupper funktionshindrade, förutom de psykiskt funktionshindrade, som har stort behov av ett personligt ombud. Att som funktionshindrad försöka ta reda på vilka rättigheter, skyldigheter, möjligheter m.m. man som medborgare har är inte lätt. Ett exempel på detta är överklagningsprocessen kring LSS.
När den enskilde efter en sjukdom eller skada blir beroende av insatser enligt LSS för sin dagliga livsföring, eller när barn med medfödda funktionsnedsättningar är i behov av LSS för sin dagliga livsföring, kan man konstatera två oroande scenarier som verkar öka i omfattning.
Den ena är att insatsen beviljas och att den enskilde därmed saknar möjlighet att överklaga eller agera på annat sätt. Sedan verkställs aldrig insatsen. Detta problem hanteras nu inom ramen för utredningen Att beviljas men inte få SOU 2004:118.
Det andra scenariot är att den enskilde får avslag och överklagar till länsrätten. Om länsrätten då ger den enskilde rätt överklagar kommunen i sin tur till nästa instans. Detta innebär att den enskilde har kommunen som motpart i en legal process.
Den enskilde kommer här i ett allvarligt underläge gentemot kommunen. De flesta saknar juridiska ombud. Man är beroende av kommunen dels för att få insatsen verkställd, dels för att få stöd för sitt överklagande. Den kommun som samtidigt är ens motpart i den juridiska processen. I vilka andra sammanhang är man beroende av sin juridiske motpart för sitt juridiska stöd?
Dessutom behövs ett personligt ombud bl.a. vid kontakt med olika myndigheter, för vägledning i samhällsfrågor, vid olika rättsliga processer osv. Detta ombud ska arbeta fristående och företräda den enskilde. I första hand bör detta gälla personer med kognitiva funktionshinder.