Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att kraven i socialtjänstlagen bör skärpas vad gäller barnens situation i samband med att föräldrarnas missbruk utreds.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att barnens situation regelbundet skall följas upp genom samarbete mellan skolan och socialtjänsten.

Motivering

Idag finns enligt olika utredningar ca 200 000 så kallade glömda barn, barn som lever i familjer med missbruk utan att själva direkt vara utsatta för hot och våld. Flera länsstyrelser uppger att medvetenheten om barnperspektivet har ökat och att det fått en mer framträdande roll i utredningarna. Barn till missbrukare synliggörs i allt högre grad i samband med att föräldrarnas missbruk utreds.

En parlamentarisk kommitté arbetar på ett underlag för en framtida handlingsplan för den sociala barn- och ungdomsvården. Detta är bra och ett steg i rätt riktning. Det är viktigt att barnens rätt till vård och stöd stärks och att barnens situation i familjer med missbruk uppmärksammas. Därför bör socialtjänstlagen och lagen om vård av unga, LVU, stärkas i denna riktning.

Barnperspektivet måste vara i fokus när det gäller omhändertagande av barn i samband med missbruk. Barnen kanske inte direkt far fysiskt illa, men är ”glömda barn” just för att föräldrarna i sin egen kaotiska situation inte förmår se barnen och deras behov. Många gånger tillåts föräldrarna ha kvar sina barn trots att ett gravt missbruk förekommer. Föräldrar har inte med automatik rätt till sina barn utan perspektivet måste vara barnens rätt att må bra i en för dem positiv miljö att växa upp i, vilket inte alltid måste innebära med sina biologiska föräldrar.

I socialtjänstlagen bör också skrivningarna stärkas om socialtjänstens skyldighet att uppmärksamma barn från hem med missbruk på ett tidigt stadium, långt innan det är frågan om LVU eller LVM, genom att ta hjälp av
exempelvis skolan. Inom Socialtjänsten skall det finnas samtalsgrupper och utbildad personal som kan hantera, stödja och hjälpa barn och ungdomar så snart det ges indikationer på att barnen har behov av stöd och samtal.

Skolan spelar en viktig roll i detta och kopplingen mellan socialtjänstens personal, skolpersonalen men också polisen bör underlättas genom kompetensutveckling och mer kunskap om barnens utsatta situation. Socialstyrelsen har gett ut en handbok för att sprida kunskap om anmälningsskyldigheten om missförhållanden som rör barn och allmänna råd om anmälan om missförhållanden. Men kraven i socialtjänstlagen bör skärpas med bl.a. krav på att även barnens situation utreds i samband med att föräldrarnas missbruk utreds samt att även barnen skall erbjudas stöd och hjälp. Barnens situation skall också regelbundet följas upp genom samarbete mellan skolan och socialtjänsten.

Stockholm den 4 oktober 2005

Helene Petersson (s)

Marie Nordén (s)

Matilda Ernkrans (s)

Monica Green (s)

Veronica Palm (s)

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Kerstin Andersson (s)