Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om insemination för lesbiska.

Bakgrund

Varje dag diskrimineras människor på grund av sin sexuella läggning. Det kan vi socialdemokrater aldrig acceptera. Alla människor har lika värde och ska bemötas med respekt. Vi vill skapa ett samhälle utan fördomar och diskriminering, ett samhälle där alla behövs och får plats – där alla har samma rätt och samma värde.

Bi- och homosexuella och transpersoner har länge utsatts för ett strukturellt förtryck som tagit sig uttryck i diskriminerande lagstiftning, osynliggörande samt ytterst psykiskt och fysiskt våld. Vi socialdemokrater vill på samhällslivets alla områden bekämpa kvarvarande orättvisor som drabbar dessa grupper.

Vi anser att lagstiftningen fungerar som attitydsmarkering av vad vi gemensamt har för grundläggande syn. Parallellt måste vi dock alla arbeta tillsammans för att förändra de attityder som finns runt omkring oss, på arbets­platsen eller fritiden, i skolan och i hemmet. Vårt mål är ett samhälle fritt från diskriminering och fördomar.

Lesbisk insemination

I alla situationer som rör barn, skall barnets bästa stå i centrum och inga andra intressen får sättas före barnets. Den svenska lagstiftning som reglerar assisterad befruktning på klinik, innehåller restriktioner som motverkar barnets bästa.

Vi har därför krävt att lagstiftningen bör ändras så att även lesbiska par omfattas av möjligheten att få tillgång till assisterad befruktning på klinik i Sverige. Detta har nu riksdagen godkänt och därmed flyttas fokus från oss i riksdagen till tillämpningen i våra olika landsting och här behöver vi från riksdagshåll klargöra att det inte finns några som helst sakliga grunder för att homosexuella ska få lägre prioritet i bedömningen kring rätten till insemination.

I fallet med insemination diskrimineras inte bara homosexuella utan också ensamstående. I moderna samhällen har olika samlevnadsformer vuxit fram. Den traditionella kärnfamiljen utgör inte längre samma självklara norm som den en gång gjorde. Par som lever som sambor eller särbor, eller de som väljer att leva ensamma samt det registrerade partnerskapet är alla exempel på samlevnadsformer som existerar vid sidan av kärnfamiljen.

Även om kärnfamiljen numera inte är samma självklara konstellation den en gång var är den i mångt och mycket fortfarande ett normativt ideal som gör det svårt för människor som av olika skäl lever utan barn, t ex för att de inte kunnat bli gravida. Därför är det positivt att äggdonation och insemination nu har tillåtits. Men det är inte acceptabelt att denna rätt har begränsats efter de normativa ideal som kärnfamiljen utgör. Samma sak gäller kring de barn som kommer till vid utlandsinsemination samt heminsemination.

Riksdagen bör ge regeringen tillkänna att skyndsamt återkomma till riksdagen med förslag i motionens riktning.

Stockholm den 4 oktober 2005

Elisebeht Markström (s)

Börje Vestlund (s)

Anders Bengtsson (s)

Cinnika Beiming (s)

Joe Frans (s)

Matilda Ernkrans (s)

Kerstin Andersson (s)

Inger Jarl Beck (s)