Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om cancervården.
Var tredje svensk drabbas av cancer under sin livstid. Den siffran beräknas öka till varannan svensk 2020. Bröstcancer är den vanligaste dödsorsaken för kvinnor i åldrarna 35–55 år.
De senaste åren har en ny generation cancerläkemedel introducerats och en rad nya preparat är på gång. Detta ger sjukvården möjlighet att bota och förlänga livet på många cancerpatienter. Dock bygger de nya behandlingarna på helt nya medicinska principer och kostar mer än traditionell behandling. Dessa läkemedel används ofta i kombination med traditionell behandling som cytostatika, strålning och kirurgi.
Idag kan en kvinna med bröstcancer i Göteborg få en helt annan behandling än en kvinna i Umeå, eller en man med tjocktarmscancer behandlas på ett sätt i Sundsvall och ett annat i Stockholm. Det skiljer 20 procent i femårsöverlevnad efter bröstcancer mellan olika regioner i Sverige. Bakom de regionala skillnaderna ligger ofta ekonomiska skäl, men det får sällan patienten veta. Patienterna har stor tilltro till att läkarna ska ge oss den bästa behandlingen och ställer knappast frågan om man kan få bättre behandling i ett annat landsting. Patienterna har rätt till den bästa behandlingen, den behandling som ger bäst förutsättningar att bli frisk.
Resurserna till cancervården måste säkerställas för att ge möjlighet till behandling utan hot om och begränsningar av sparkrav. Det är nödvändigt att nya rön inom cancervården snabbt förs ut till relevanta delar av vården. Att Sverige utarbetar nationella riktlinjer för detta är av största vikt. Ingen ska behöva oroa sig för att inte få den bästa vården!