Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att det tobakspreventiva arbetet fortsätter med oförminskad styrka.

Motivering

Tobak utgör en av de enskilt största hälsoriskerna i Sverige och är en av de stora orsakerna till skillnader i hälsa mellan olika befolkningsgrupper. Enligt en nyligen publicerad studie från Lunds universitet beräknas rökningen kosta det svenska samhället, i sjukvård och minskad produktion, 26 miljarder kronor varje år. Varje år beräknas ca 7 000 svenskar dö i förtid på grund av rökning, 500 dö av passiv rökning och 1 200 personer förtidspensioneras.

Statens folkhälsoinstitut har sedan 1992 i genomsnitt anslagit 14 miljoner kronor om året för det nationella arbetet för minskat tobaksbruk. Det kan jämföras med att regeringen väljer att satsa en halv miljard kronor på alkohol- och narkotikainsatser de kommande två åren.

Det är mycket olyckligt att den socialdemokratiska regeringen nu väljer att nedprioritera det statliga engagemanget i det tobakspreventiva arbetet. Trots att antalet rökare minskat i Sverige de senaste decennierna, 2004 rökte 14 % av männen och 19 % av kvinnorna, är rökning fortfarande ett stort samhällsproblem. I vissa befolkningsgrupper är dagligrökningen fortfarande vanlig. Låginkomsttagare röker i betydligt större utsträckning än höginkomsttagare och i vissa invandrargrupper röker omkring hälften av männen. Det finns därför ett stort behov av att folkhälsoarbetet fortsätter. Åtgärder mot tobaksbruket tillhör de mest konstnadseffektiva insatser som finns att tillgå för att förbättra folkhälsan. All forskning och erfarenhet visar att investeringar i arbetet med att minska rökningen blir synnerligen lönsamma.

En neddragning av det nationella tobakspreventiva arbetet strider mot WHO:s ramkonvention om tobakskontroll som trädde i kraft den 1 juli 2005. Det handlar om att anpassa den svenska tobakslagen efter WHO:s regelverk om skärpta regler för marknadsföring av tobak, bättre kontroll av minderåriga men framför allt handlar det om att arbeta förebyggande så att människor inte börjar röka.

Rökfria Barn är ett exempel på en organisation som kommer att gå för­lorad när regeringen skär ned på det tobakspreventiva arbetet. Rökfria Barn kan beskrivas som en nationell kraftsamling för att minska rökningen bland gravida kvinnor och småbarnsföräldrar. De tvingas nu avsluta sitt projekt. Folkhälsoinstitutet saknar ekonomiska resurser att fortsätta finansieringen.

Enligt de nationella målen för folkhälsan som regeringen och riksdagen beslutat om ska andelen rökare bland de grupper som röker mest halveras fram till 2014. Halveras ska också antalet ungdomar under 18 år som börjar röka eller snusa.

För att nå detta mål krävs breda samhällsinsatser och många olika aktörer på olika nivåer som samarbetar. Det är viktigt att staten tar sitt ansvar för det fortsatta tobakspreventiva arbetet.

Stockholm den 30 september 2005

Ulrik Lindgren (kd)