Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Socialstyrelsen bör ges i uppdrag att se över vilka krav som bör vara uppfyllda för att äldreomsorg för äldre skall kunna betecknas som finskt äldreboende eller finsk hemtjänst.

Motivering

Andelen utlandsfödda äldre ökar i Sverige. Den klart största gruppen av utlandsfödda är de som kommer från Finland. Den gruppen skiljer sig från de andra stora grupperna på så sätt att sverigefinnarna tillhör gruppen nationella minoriteter.

Sveriges riksdag beslutade enhälligt 2/12 1999 om en samlad minoritets­politik till skydd för de nationella minoriteterna i Sverige. Redan i förarbetet till beslutet, i kommittébetänkanden och regeringens proposition, betonades vikten av att äldrevård ska ges på modersmålet, bl.a. för finsktalande äldre. I betänkandet ”Steg mot minoritetspolitiken” (SOU 1997:192) föreslogs, beträffande rikstäckande åtgärder, att finsktalande äldre i de kommuner där det finns tillräckligt många äldre som använder finska skall ges en lagfäst rätt att få hela eller en del av den äldreomsorg som erbjuds i kommuner av personal som behärskar finska och att innan lagförslag utformas bör en översyn göras av i vilka kommuner det finns tillräckligt många äldre som använder och som är i behov av äldreomsorg samt vilka resurser som finns i dessa kommuner när det gäller personal som behärskar dessa språk.

Efter riksdagsbeslutet gavs Socialstyrelsen i maj 2000 i uppdrag att kartlägga och redovisa exempel på hur kommunal äldreomsorg kan organiseras för att svara upp mot de äldre sverigefinnarnas behov. Uppdraget redovisades till Socialdepartementet i juni 2001 i rapporten ”Äldreomsorg för finsktalande i Sverige”.

Antalet äldreboende och äldreomsorgsinsatser till finsktalande äldre har ökat om än långsamt. Jag menar att nu är det dags att också se över innehållet i äldreomsorgen som ges till de finsktalande. Grunden är självfallet densamma för all äldreomsorg men jag menar att det också kan finnas skäl att se över vad som behövs för att det just ska vara ett äldreboende eller hemtjänst som rubriceras sverigefinskt äldreboende. Språket är självklart en av de viktigaste faktorerna men även kulturkompetens är viktigt. Jag menar därför att Socialstyrelsen bör ges i uppdrag att utreda vad som bör utmärka ett boende eller hemtjänst som riktas till sverigefinska äldre. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 5 oktober 2005

Elina Linna (v)