Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kompletterande uppdrag till Socialstyrelsen i syfte att kvalitetssäkra det sociala arbetet.
Nya arbetsuppgifter och nya metoder att utföra dem på, ställer också nya krav på en kunskapsbaserad socialtjänst. Genom åren har det gjorts många stora utredningar om socialtjänsten utan att frågan om personalens kompetens ens berörts. Detta beror troligen på antagandet att interkontrollen inom socialtjänstens olika verksamheter är stor och att klientsäkerheten därmed garanteras.
Utredning och bedömning av behov är kärnan i socialt arbete. Detta måste utföras professionellt och i samverkan med klienten. Det är utmärkt att Socialstyrelsen nu arbetar fram nya allmänna råd om vilken kompetens som krävs för att arbeta med myndighetsutövning. På sikt kan detta arbete leda fram till att socionomernas behörighet blir statligt reglerad genom utfärdande av legitimation.
Det klientarbete som utförs på traditionellt sätt, alltså att handläggare arbetar tätt i grupp med handledning och arbetsledning blir kvalitetssäkrat så gott som dagligen. I vart fall garanteras en likabehandling av klienterna. Men allt fler socionomer ”öppnar eget” och jobbar uppdragsbaserat gentemot socialtjänsten. Dessa uppdrag föranleder täta klientkontakter. Trots detta bedrivs arbetet oftast högst självständigt och långt ifrån uppdragsgivarens tillsyn. Extern handledning är en utgift för uppdragstagaren. Den kostar både tid och pengar och prioriteras långt ifrån alltid.
Även direkt behandlingsarbete sker utan fortlöpande insyn. Det kan till exempel gälla familjerådgivning på entreprenad eller öppenvårdsarbete med människor med missbruksproblem. Den lokala socialtjänsten finns i bakgrunden men har ingen möjlighet att kvalitetskontrollera verksamheterna. I detta sammanhang är det viktigt att komma ihåg att de personer som blir föremål för insatser från socialtjänsten oftast är oerhört sårbara och befinner sig i beroendeställning.
Enligt vår uppfattning är det bråttom att kvalitetssäkra det sociala arbetet genom att statligt reglera socionomyrket. Det bör övervägas om Socialstyrelsens pågående uppdrag med framtagande av allmänna råd kan kompletteras med uppdraget att undersöka förutsättningarna för ett införande av legitimation.