Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om mer omfattande insatser riktade till barn i utsatta miljöer.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en kompletterande uppföljning där ungdomars perspektiv står i fokus.

Motivering

Den gamla alkoholpolitiken har gått ut på att försöka förhindra alkoholens negativa effekter med en begränsad tillgänglighet, tidiga insatser för att motverka missbruk och effektiv behandling för att hjälpa de som fastnat i missbruk.

Med stor tillgång till alkohol och narkotika, en ökad internationalisering och begränsade resurser för både förebyggande åtgärder och behandlings­insatser krävs en förstärkning av samhällets åtgärder och ett i många avseenden nytt sätt att hantera problemen på. Målet för alkoholpolitiken bör vara att senarelägga alkoholdebuten och att minska alkoholkonsumtionen i alla åldrar. Detta måste i första hand ske genom förebyggande och attitydpåverkande åtgärder. Vidare bör ungdomars egna synpunkter och åsikter vara en av utgångspunkterna för åtgärder riktade till barn och unga.

Vi ser i dag att utvecklingen av alkoholkonsumtionen hos tonåringar ökar. Konsumtionsnivån under de senaste åren är den högsta hos tonåringar sedan den började mätas. Bland elever i årskurs 6 har andelen som uppger att de varit berusade ökat under 1990-talet. Den stora ökningen av elever som varit berusade tycks ske i åldrarna 12–14 år.

Om vi ser på hälsoriskerna med alkohol är de störst för unga människor. Antal fall inom slutenvård på grund av alkoholförgiftning har ökat framför allt bland 15–19-åringar, mest bland flickorna. Forskningen visar att ju tidigare man börjar dricka alkohol desto större är risken att fastna i ett missbruk.

Den utvecklingen av alkoholmissbruket i Sverige är mycket oroande och bör analyseras vidare och vi bör vidta kraftfulla åtgärder för att vända den utvecklingen av det ökade alkoholmissbruket. Samhället måste verka för en mer restriktiv attityd till alkohol och missbruk hos barn och unga samt inte minst hos föräldrar och andra vuxna. Ökat missbruk leder som vi alla vet till både stort mänskligt lidande och ökade samhällskostnader inom många sektorer.

Alkoholinförselutredningen har haft i uppdrag att analysera och kartlägga utvecklingen av hur alkohol förs in till Sverige och hur den säljs vidare samt att lämna förslag till åtgärder som kan minska problemen med den ökade införseln och vidareförsäljningen av alkohol. Utredningen har gjort ett gediget arbete. Däremot saknas barns och ungdomars eget perspektiv på olika aspekter av alkoholproblematiken.

Det är bra att utredningen anser att alkoholförebyggande arbetet i fram­tiden i större utsträckning bör knytas samman med annat folkhälsoarbete, inte minst på lokal nivå.

Detta kräver långsiktighet när det gäller organisation och samordning av det förebyggande arbetet på såväl lokal som regional nivå. Både primär- och sekundärprevention är av stor betydelse för att motverka alkoholproblem och den allra viktigaste metoden för att förhindra att motverka nyrekryteringen till gruppen av storkonsumenter och missbrukare

Stockholm den 4 oktober 2005

Anneli Särnblad (s)

Barbro Hietala Nordlund (s)