Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om behovet av en översyn och uppdatering av de nationella beredskapsplanerna.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att skyndsamt utreda frågan om företag kan få möjlighet att köpa in antivirala mediciner till sina anställda.

Översyn och uppdatering av de nationella beredskapsplanerna för pandemi

Socialstyrelsen har på uppdrag av regeringen och i samarbete med Krisberedskapsmyndigheten, Smittskyddsinstitutet och Läkemedelsverket utarbetat en beredskapsplan för pandemi. Vi är glada att Sverige har en beredskapsplan men ser också att den bör gås igenom dels med tanke på att förtydliga den ursprungliga texten, dels mot bakgrund av ny kunskap som tillkommit i ämnet. Det är av största vikt att vår beredskap är aktuell och baseras på de senaste rönen samt att underlaget är tydligt formulerat och därmed användbart.

Produktionsbortfall vid en pandemi

Enligt Socialstyrelsens beräkningar följer att endast sex procent av Sveriges befolkning kommer att få tillgång till antivirala mediciner vid en eventuell influensapandemi. De beslutade inköpen av antivirala mediciner motsvarar en något större andel av befolkningen. Mot bakgrund av att det största hotet, fågelinfluensaviruset (H5N1), visat sig vara högst dödligt och därför svårt att hitta vaccin mot är detta faktum oroande. Likaså måste Sverige förbereda sig på att produktionstiden för vaccin är lång samt att Sverige i dag inte har någon egen produktion och därmed heller ingen garanti för leverans den dag det finns vaccin att tillgå.

Dels är det oroande då en stor del av vår befolkning riskerar att dö, inte nödvändigtvis av influensan men av komplikationer som följer av influensaviruset, dels för att detta faktum hotar den svenska produktionen.

Om en stor del av befolkningen står utan skydd kommer fler att insjukna, och fler kommer att stanna hemma från jobbet. En del stannar antagligen hemma på grund av rädsla för att själva bli smittade, inte för att de själva de facto är smittade. Andra stannar hemma för att vårda anhöriga, barn eller respektive, som insjuknat.

Resultatet blir ett stort produktionsbortfall som kan få konsekvenser långt efter det att pandemin dött ut och vaccin finns tillgängligt.

Vi menar att detta bör motverkas och förhindras så långt som möjligt. Staten eller landstingen kan i detta läge inte anstränga statsbudgeten för att beställa in fler doser med antivirala läkemedel än som redan gjorts. Däremot bör regeringen ålägga den sittande pandemigruppen att skyndsamt utreda huruvida företag skulle kunna få möjlighet att själva köpa in antivirala mediciner till sina anställda. Ett sådant förfarande skulle minska belastningen på de offentliga medlen samtidigt som en större del av befolkningen skyddas med de i dag enda tillgängliga medicinerna. Dessutom förebygger och minskar en sådan möjlighet smittspridning i hela samhället.

Vi har förstått att förmånsbeskattningen i det här sammanhanget kan vara ett problem.

Stockholm den 29 september 2005

Chatrine Pålsson (kd)

Yvonne Andersson (kd)