Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om behovet av att överväga ett enhetligt system för hörselhjälpmedel.
Hörselskador är idag ett stort och växande folkhälsoproblem, som omfattar alltfler och allt yngre människor, sammanlagt över en miljon, bara i Sverige. Bland dem finns dessutom alltfler kvinnor; hörselskadorna ökar nu mest bland kvinnor i arbetslivet.
Trots det hamnar hörselfrågorna många gånger långt ner på dagordningen.
Hörselfrågorna prioriteras oftast inte särskilt högt, och de förbises ofta i debatten om ohälsan i arbetslivet.
Konsekvenserna är allvarliga, tusentals kvinnor drabbas av ohälsa och förtidspension, låginkomsttagare har inte råd med hörapparater för att de råkar bo i ”fel” landsting.
I 14 av 21 landsting måste de enskilda betala för att få tillgång till hörapparat. Samma typ av hörapparat och utprovning kan kosta mellan noll och femtontusen kronor beroende på vilket landsting det är fråga om. Detta beror på den uppsjö av olika avgiftssystem och avgiftsnivåer som finns på hörselvårdsområdet. Även människor som bor i ett och samma landsting kan få betala olika mycket.
Av hälso- och sjukvårdslagen framgår en skyldighet att erbjuda invånarna habilitering, rehabilitering och hjälpmedel med målet ”en god hälsa och vård på lika villkor för hela befolkningen”.
Mot denna bakgrund finns behov av att överväga ett enhetligt system för hörselhjälpmedel.