Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om nationellt stöd till seriösa sociala nätverk som arbetar för att stötta föräldrar.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att föräldrakunskap blir en ny inriktning inom lärarutbildningen.1

1Yrkande 2 hänvisat till UbU.

Motivering

Många av dagens föräldrar saknar ofta ett nätverk runt omkring sig som kan stödja dem i den nya rollen efter barnets födelse. Många nyblivna föräldrar upplever att föräldraskapet periodvis kan vara ensamt, några känner sig osäkra i den nya rollen och anger att de saknar någon som de i förtroende kan vända sig till.

Stöd från samhällets sida förmedlas idag till föräldrar på flera sätt, utöver BVC finns även kommunens anställda att vända sig till. Vad många föräldrar efterlyser i dagens stressade samhälle är ett alternativ till det kommunerna och landstingen erbjuder. Allt fler föräldrar vill kunna träffas någonstans och under trygga former och lämplig samtalsledare diskutera barns utveckling och frågor om livet i allmänhet. De vill mötas, utan journalföring, för att samtala i lugn och ro, få råd och information men också knyta kontakter med andra föräldrar i liknande situationer. Att kunna träffas på ”neutral mark” är också ett viktigt inslag.

Många handlingsplaner har fokus på barnen, men få har fokus på föräldraskapet. Eftersom föräldrarna är de viktigaste personerna för barnen, så kommer stöd och hjälp i föräldraskapet att gynna barnen. Vi vet också att stöd och hjälp till föräldrar minskar barnens utsatthet och färre barn far illa. Satsningar på stöd i tid till föräldrar utgör också en betydande hälsofaktor för hela familjen. Trygga föräldrar bidrar till trygga barn, glada föräldrar bidrar till glada barn.

Ansvaret för barnens fostran och uppväxt har främst föräldrarna, samhällets insatser i form av dagis/förskola m.m. innebär inte att föräldrarna blir mindre viktiga för det. Att tillgodose barnens olika behov är främst föräldrarnas ansvar. Det är en tuffare uppgift idag att vara förälder, speciellt tonårsförälder, än det var för tidigare föräldragenerationer.

Att skapa fler mötesplatser för föräldrar för att diskutera hot och möjligheter under ledning av någon som har erfarenhet och kompetens av barn och tonåringar kan förhindra social utslagning av ungdomar i riskzonen. Med tanke på att föräldrarollen blivit allt mer komplex och att vi lever i en tid med många konflikter i samhället är det motiverat att det finns mötesplatser för föräldrar utan att innehållet i dessa möten journalförs. Ett socialt nätverk med förtroendeingivande och lämpliga personer som leder dessa möten kan i samverkan med föräldrar bidra till att öka både barnens och föräldrarnas välbefinnande, de kan även överbrygga barriärer mellan olika familjegrupper.

Föräldrakunskap

För alla som arbetar med barn bör även föräldraskapet ges en plats inom lärarutbildningen. Idag saknas den inriktningen. Att involvera föräldrautbildning i lärarutbildningen bör undersökas. Även för förskollärar- och fritidspedagogutbildning bör föräldrakunskap vara en inriktning i såväl grund- som fortbildning. Föräldrakunskap kan bli en ny profil i lärarutbildningen, t.ex. inom Karlstads universitet, och på sikt bli ett ämne för forskning. Föräldrar är och kommer att förbli de viktigaste personerna för barnens uppväxt föräldraskapet bör därför uppmuntras, uppskattas och utvecklas. Detta ges regeringen till känna.

Stockholm den 2 oktober 2005

Viviann Gerdin (c)