Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om piercing, body modification och tatuering.

Motivering

De senaste åren har piercing och tautering blivit allt vanligare, framför allt är det väldigt populärt bland ungdomar. Eftersom denna typ av kroppssmyckning varar resten av livet bör omyndiga personer inte tillåtas tatuera sig utan vårdnadshavarens godkännande. Jag anser även att håltagning på minderåriga inte heller bör tillåtas utan vårdnadshavarens medgivande. Nu varnar även svensk medicinsk expertis för risken att pierca sig. I Läkartidningen slår professor Mats Kalin vid Karolinska institutet fast att detta innebär stora hälsorisker. Trots detta tillåter vi minderåriga att utan vårdnadshavarens tillstånd både tatuera sig och pierca sig, även i underlivet. Det är vid själva ingreppet som risken för infektion är som störst. När det gäller piercing som kroppssmyckning är det ett ingrepp med hög risk för allergiska reaktioner och infektioner. En annan starkt hälsofarlig trend inom kroppssmyckning är s.k. body modification. Med hjälp av skalpell skärs ett snitt i huden där plast- eller metallföremål placeras. Efter det att huden sytts samman framträder smycket som kontur i huden. Ytterligare ett mode på frammarsch är att repa huden och låta ärrbildningen bilda mönster. Branschorganisationen Sveriges professionella tatuerare (SPT) förordar en åldersgräns på 18 år för den som vill tatueras. Alla tatuerare är dock inte med i SPT och bland de som är det efterlevs inte alltid åldersgränsen.

I Socialstyrelsens allmänna råd 1995:3 anges att piercing eller tatuering av minderåriga inte bör ske utan föräldrars medgivande. Det finns dock ingen lagstadgad skyldighet att följa rådet. Den tillsyn som finns föreskriven för tatuerings- och piercingverksamhet är att Socialstyrelsen har tillsynsansvaret nät det gäller utrustning, bl.a. för smittspridning och hygien i samband med behandling. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har tillsyn över lokalerna och övriga hygienfrågor. Det finns i övrigt inga lagstadgade regler om utbildning eller krav på särskild kompetens eller lämplighet för att utföra tatuering, body modification eller piercing. Oseriösa piercare och tatuerare kan åka snålskjuts. Utrustning kan köpas mycket enkelt på postorder, vilket också sker i stor utsträckning. SPT räknar med att det finns ett stort antal ”hemmatatuerare” i landet, inte minst i Stockholm. Socialstyrelsen har också i en rapport till regeringen från december 2003 undersökt hälsorisker relaterade till tatuering, piercing och andra former av kroppssmyckning men inte funnit det nödvändigt att rekommendera en lagstiftning för att reglera denna verksamhet för minderåriga. Enligt Socialstyrelsen fattas det i nuläget kunskap och vetenskapligt underlag inom området. Detta tycker jag är ett nog så gott skäl till att lagstifta om en 18-årsgräns för de som vill bli tatuerade eller piercade. Enligt min mening bör det inte minst av hälsoskäl vara otillåtet att utföra kroppshåltagning, s.k. piercing, body modification eller tatuering på minderårig utan att godkännande lämnats av dennes vårdnadshavare. Därför bör det lagstiftas om en 16-årsgräns för minderåriga som har vårdnadshavarens medgivande.

Socialutskottet har tidigare påpekat att Socialstyrelsen får förutsättas följa frågan och folkhälsoministern har uttryckt att lösningen på problemet först och främst handlar om en kommunikation mellan barn och föräldrar. Jag delar den uppfattningen men konstaterar att föräldrar idag saknar stöd i lag att förhindra att barn tatuerar och piercar sig. De har inte heller lagstöd för att förhindra att barnen på annat sätt kroppssmyckar sig. Med tanke på det stora antalet oseriösa piercare och tatuerare är den nuvarande kontrollen inte tillräcklig. Både Socialstyrelsen och SPT förordar att tatuering, piercing och andra former av kroppssmyckning inte bör ske före 18 års ålder utan vårdnadshavarens medgivande. Jag tror att endast en seriös lagstiftning i ärendet kan se till att dessa råd efterlevs.

Stockholm den 22 september 2005

Siw Wittgren-Ahl (s)

Elisebeht Markström (s)