Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om överklaganderätt vid beslut om alkoholtillstånd och ändring av alkohollagen.

Motivering

Kommunerna är idag de som fattar beslut om alkoholtillstånd till näringsidkare inom kommunens geografiska område. Detta enligt alkohollagen som antogs 1995. Oftast är beslutsordningen sådan att kommunen har delegerat beslutanderätten till kommunens socialnämnd eller motsvarande. Detta naturligtvis för att det är den nämnd som man förväntar sig har bäst kunskap kring de problem som kringgärdar rätten att servera alkohol. Och så är säkert också fallet.

Tillstånd skall kunna ges om sökanden, utöver alla andra krav som ställs, har ett kök för allsidig matlagning. Besluten kan överklagas av den det berör, dvs. den som har ansökt om alkoholtillstånd. Det är naturligtvis rätt att den som ansökt om tillstånd även har möjlighet att överklaga beslut som går dem emot.

Skulle däremot en kommun i sin iver att vara företagsvänlig fatta beslut som i reell mening är felaktiga, dvs. ge tillstånd trots att näringsstället ej har kök för allsidig matlagning, kan detta beslut ej överklagas. Detta visar också de fall som avgjorts i domstol. Endast i något enstaka fall där en närboende aktivt berörts och klagat på beslutet har domstolen medgivit överklaganderätt. Nu prövas istället kommunens beslut av länsstyrelsen som tillsynsmyndighet men den har emellertid inte rätt att gå vidare i processen utan lagen menar att länsstyrelsen genom överläggningar och diskussioner skall klara ut felaktigheterna.

Enligt min mening är detta fel. Självklart borde det finnas en vidare möjlighet att överklaga om det är uppenbart att kommunen fattat ett felaktigt beslut. Naturligtvis kan man överväga om det är riktigt att envar som är kommunmedlem skall ha överklagansmöjligheten eller om det är länsstyrelsen i länet som tillsynsmyndighet som skall ha det.

Enligt min uppfattning vore det lämpligt att en myndighet som har överblick över sakfrågorna men också överblick över landet, skulle vara den myndighet som skall ha överklagansmöjlighet. Enligt min uppfattning vore Folkhälsoinstitutet en lämplig myndighet. Riksdagen bör ge regeringen tillkänna att alkohollagen bör ändras i detta avseende.

Stockholm den 30 september 2005

Lars Wegendal (s)