Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att verka för att ett europeiskt center för läkemedelssäkerhet bildas och placeras i Sverige.
Sverige har länge haft en internationellt erkänd spetskompetens inom medicinsk forskning. I den s.k. Medicon Valley-regionen, dvs. Skåne- och Köpenhamnsområdet återfinns en stor biomedicinsk kompetens. Där ryms bl.a. 14 universitet, 140 000 studenter, 140 bioteknologiska företag, 70 läkemedelsföretag samt medicintekniska och kontraktsforskande företag. I regionen finns även akademiska forskningsinstitutioner och 28 sjukhus, varav 11 är universitetssjukhus.
Hälso- och sjukvården är en kunskapsintensiv verksamhet där det ständigt introduceras nya behandlingsalternativ. För att Sverige ska bibehålla och utveckla en vård i världsklass krävs välfungerande system för att kunna värdera och föra ut den senaste kunskapen om behandlingar och effekterna av dessa.
Inför EU:s sjunde ramprogram har initiativ tagits för att finna nya samarbetsformer mellan offentlig och privat sektor. Detta initiativ har av EU-kommissionen kommit att benämnas som Joint Technology Initiative. Ett antal seminarier och möten har genomförts där ambitionen varit att identifiera och undanröja hinder i läkemedelsutvecklingen. Detta särskilt vad avser forskning kring läkemedels säkerhet och effekt. Processen har drivits av industrin i samverkan med kommissionen och resulterat i ett förslag till forskningsagenda. En av dess huvudrekommendationer handlar om att utveckla ett europeiskt center kring läkemedelssäkerhet.
Sverige som länge haft hög, och internationellt erkänd kompetens inom bl.a. läkemedelskontroll, bör verka för att ett sådant center placeras här. Förutom att ytterligare stärka Sveriges ställning inom medicinsk forskning, skulle ett sådant center även kunna bidra till arbetstillfällen och fortsatt utveckling i regionen.