Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Handikapphistoriska Föreningens framtida verksamhet.
Så sent som på 1970-talet var tiotusentals människor med olika funktionsnedsättningar negligerade och utstötta, med ett liv på institution som följd.
Viktiga reformer som ökat jämlikhet och delaktighet för människor med funktionsnedsättningar har förvisso genomförts. Den utvecklingen har varit direkt kopplad till välfärdspolitiken precis som jämställdhetspolitiken mellan kvinnor och män. Och dess förutsättning har varit handikapporganisationernas kunskaper och politiska kamp.
Det är en historik i nutid som måste dokumenteras och analyseras utifrån ett samhällspolitiskt perspektiv. Det är av ett grundläggande värde för både den kommande utvecklingen och forskningen. Och för handikapprörelsen, som måste kunna se sin egen historia. Detta är Handikapphistoriska Föreningens, HHF, uppgift och mål.
HHF, har under tre år byggt upp ett dokumentations-, informations- och kunskapscenter inom det handikapphistoriska området. Allmänna arvsfonden har lämnat generösa bidrag till verksamheten liksom Stiftelsen framtidens kultur. Syftet är att skapa en kunskapskälla om människor med funktionshinder och deras livsvillkor under historiens gång och skapa nytt källmaterial för framtida forskning. En databas med över 7 000 referenser till handikapphistoriskt material inklusive foton finns utlagda under adressen www.hhf.se. Det nya källmaterialet består av funktionshindrades egna livshistorier, som bandas och skrivs ut i oredigerat skick. Dessa livsberättelser förvaras i HHF:s arkiv och kommer att finnas tillgängliga för forskning.
Inom projektet har handikapporganisationerna inspirerats att ordna och bevara sin historia.
De har även fått handgriplig hjälp med detta arbete samt erhållit en arkivhandledning. Ett rikt kontaktnät har etablerats inom det handikapphistoriska området bland annat med museer, universitet och högskolor, arkiv och organisationer. Det arvsfondsprojekt vilket legat till grund för verksamheten upphör vid årsskiftet. Att nu avbryta detta värdefulla och framgångsrika arbete vore ett utmanande slöseri med samhällsmedel. Det skulle dessutom innebära att vi avstår från angelägen kunskap för framtiden.