Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om varningstexter på starköl, vin och sprit.

Motivering

Enligt alkoholläkaren Gunnar Ågrens doktorsavhandling dör varje år flera hundra ungdomar till följd av akut alkoholförgiftning. Varje år föds 100 barn med bestående men till följd av mammans alkoholförtäring under graviditeten. Antalet för tidigt döda på grund av alkoholmissbruk har av Socialstyrelsen uppskattats till omkring 6 000 människor per år.

Den socialdemokratiska regeringen har gång på gång deklarerat sin oro, t.ex. i en regeringsdeklaration: ”Alkoholmissbruket är vårt största sociala problem. Regeringen avser att föra en aktiv alkoholpolitik som syftar till minskad konsumtion och minskade alkoholskador.” Alkoholbruket har en flerhundraårig historia i vårt land, men skulle idag etylalkohol ha introducerats som beståndsdel i livsmedel skulle det ha klassificerats som ett gift och därmed ha underkastats de restriktioner lagstiftningen föreskriver angående giftiga ämnen. Denna inkonsekvens vill vi fästa regeringens uppmärksamhet på.

I linje med den av riksdagen beslutade intentionen att minska alkoholkonsumtionen och därmed skadorna bör därför regeringen införa bestämmelser om att starköl, vin och sprit ska märkas med varningstexter, på samma sätt som f.n. görs på tobaksprodukter. Sådana bestämmelser har redan sedan länge införts i t.ex. USA på ölburkar och spritflaskor. Även den svensktillverkade Absolut Vodka märks med varningstext på flaskorna – om de ska gå till export. Samma flaskor säljs i Sverige, men då är varningstexten borttagen.

Saklig information är det bästa sättet att minska alkoholkonsumtionen i landet. Dessa varningstexter på öl-, vin- och spritflaskor ska givetvis också i fortsättningen kompletteras med Systembolagets informationsverksamhet och med information i skolorna.

Stockholm den 4 oktober 2005

Tuve Skånberg (kd)

Johnny Gylling (kd)