Riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag om avskaffande av stopplagen i hälso- och sjukvårdslagen i enlighet med motionens intentioner.
Den socialdemokratiska regeringen har tillsammans med sina stödpartier Vänstern och Miljöpartiet genomdrivit en stopplag för sjukvård som drivs med vinst. Någon stopplag för förlustdrivna sjukhus finns dock inte. Lagen, ”Driftsformer för offentligt finansierade sjukhus”, syftar till att förbjuda landsting att överlämna drift av hälso- och sjukvård vid sjukhus till vårdgivare, som bedriver verksamhet i vinstsyfte. Dessutom får enbart offentligt finansierad vård bedrivas hos vårdgivaren.
De skäl som framförs, som motiv för lagstiftningen, är bland annat att skattemedel inte ska gå till privata intressenter, den offentliga sjukvården säljas ut och att enbart förmögna personer kommer att få tillgång till sjukvård.
Motiven måste anses märkliga eftersom de senaste årens utveckling av svensk hälso- och sjukvård går mot ökat vårdbehov. Samtidigt är det brist på tillgänglighet i vården och långa vårdköer i flera delar av vårt land. Till detta kommer att allt fler köper privata sjukförsäkringar.
Argumentet att förbjuda landsting att upphandla vinstdriven sjukhusvård, men inte andra varor eller tjänster, faller på sin egen orimlighet och inkonsekvens. Dessutom minskar utbudet av vårdgivare och kvalitetsdrivande konkurrens. Till detta kommer ett minskat resursutnyttjande som leder till ökade kostnader för landstingen. Stopplagen i sjukvården motverkar sitt syfte och bidrar till att de som har råd köper sig vård via privata försäkringar.
Svensk offentlig hälso- och sjukvård är demokratiskt styrd och gemensamt finansierad. Landstingen är demokratiskt uppbyggda och vart fjärde år underställda folkets prövning och ansvarsutkrävande av de förtroendevalda i öppna val. Någon påstådd möjlighet till real utförsäljning av svensk hälso- och sjukvård finns inte utan stopplagen är enbart ett utslag av ideologisk låsning hos den socialdemokratiska regeringen.
Många landsting har goda erfarenheter av att lägga ut vård på alternativa vårdgivare, däribland privata vårdföretag. För landstingen är stopplagen i hälso- och sjukvård ett direkt hot mot nödvändig utveckling av verksamheten. Ett av dessa landsting är Landstinget Halland, som har en väl utvecklad och fungerande verksamhet med flera andra vårdgivare. Den mycket kraftiga avgränsning för hälso- och sjukvården, som stopplagen innebär, kommer att förhindra den positiva utvecklingen av hälso- och sjukvården i Landstinget Halland.