Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om det centrala tobaksförebyggande arbetet för att inte låta snuset ta cigarettens plats.
Det man förlorar på gungorna tar man hem på karusellerna. Därför satsar nu tobaksindustrin på nästa attraktion för kvinnorna – snuset. Men målet är inte ett nikotin som ska bytas ut mot ett annat det är inget nikotin alls. Efter första världskriget satsade man stort på att få kvinnorna att börja röka, nästa offensiv var när man lanserade de ”ofarliga” light-cigaretterna och nu kommer den lilla prillan som luktar gott i den lilla burken. Med skicklig marknadsföring gör man allt för att ge intrycket att snusning inte längre är okvinnligt. Men det spelar ingen roll om det är kvinnligt eller manligt det som är av betydelse är att det är skadligt. Därför är det rökavvänjning och behandling som vi behöver, inte byta nikotinform.
Det är vetenskapligt belagt sedan länge att nikotinet i sig har allvarliga verkningar i kroppen – på hjärtat och blodkärlen, på ämnesomsättningen och inte minst på fostret under graviditeten. Förhöjd puls och stresskänsla, risk att utveckla diabetes, övervikt och hjärt-kärlsjukdom, är några konsekvenser av nikotinet. Men det bekymrar inte tobaksindustrin. Idag är kvinnorna en mycket viktig målgrupp för snustillverkarna.
Kunnig personal i sjukvården är en viktig länk för att ge kunskap och stöd att bryta beroendet helt. Under en övergångstid är nikotinersättningsmedel en hjälp men rökare och snusare måste överallt i landet lätt få hjälp av välutbildade avvänjare för de långsiktiga hälsoeffekterna av snus är fortfarande outforskade. Klart är emellertid att snus, med dess höga nikotinhalt, ger upphov till ett mycket starkt nikotinberoende, vilket gör det svårare att sluta. Att snus beskattas så mycket lägre än andra former av tobak är missvisande. I takt med att tobaksvanorna förändras med lagen som trädde i kraft 1 juni 2005, rökfria serveringsmiljöer, så borde även skattesatserna på snus och andra tobaksvaror ses över.
Ett av de av riksdagen formulerade folkhälsomålen är en halvering till år 2014 av antalet ungdomar under 18 år som börjar röka eller snusa. Vi behöver vidta aktiva åtgärder – både ekonomiska styrmedel, information om tobakens skadeverkningar och effektiva program för tobaksavvänjning – för att uppnå detta mål. Detta bör ges regeringen tillkänna.