Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om barns rätt till lika behandling.
Organisationen Majblommans Lokalföreningar delar ut 1,9 miljoner kronor årligen till enskilda barn som behöver hjälp med dyra och nödvändiga saker som till exempel glasögon, och medicin. Ytterligare 0,5 miljoner kronor delas ut via skolsköterskornas Majblommekassa till samma ändamål. I socialdemokraternas Sverige går besparingar ut över de svagaste grupperna.
För många familjer innebär kostnaderna för barnens glasögon ett stort hål i hushållsbudgeten. De flesta landstingen ger bidrag till glasögoninköpen, men en granskning som gjorts visar att det är stor skillnad på hur stora bidragen är.
Av sammanställningen, som har tagits fram av Institutet för Privatekonomi, framgår att i Gävleborgs län bekostas glasen av landstinget som dessutom ger 100 kronor i bidrag till bågen. I Stockholms och Kronoborgs län får man sedan drygt två år tillbaka inga pengar alls. När bidragen försvinner tvingas många föräldrar i stället söka ekonomisk hjälp någon annanstans.
Enligt expertis behöver barn med synfel glasögon under uppväxten, upp till 8–10 års ålder, för att få en normal synutveckling och att bra glasögon därmed är en medicinsk behandling. Enligt min mening ska inte länstillhörighet avgöra hur stödet till barn utformas. Socialstyrelsen bör få i uppgift att ge rekommendationer till landstingen för att på så sätt se till barnets bästa.