Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att vård och behandling för bröstcancerpatienter skall kvalitetssäkras och vara likvärdig i hela landet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att kvinnor skall ha rätt att komma till bröstcancermottagning utan remiss.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att alla bröstcancerpatienter skall få bättre information och särskilt avseende uppföljning efter behandling.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att mammografiundersökningar skall erbjudas alla kvinnor i åldrarna 40–74 år.

  5. Riksdagen beslutar om ett ökat stöd till cancerforskning och upprättande av en nationell handlingsplan i kampen mot cancersjukdomar.

Motivering

Bröstcancer är den vanligaste dödsorsaken i åldrarna 35–55 år inom EU och den vanligaste cancerformen hos kvinnor. Varje dag får 17 kvinnor i Sverige sin diagnos. Var 6:e timme dör en kvinna i Sverige på grund av bröstcancer. För alla drabbade och deras anhöriga är diagnosen bröstcancer oerhört jobbig på många sätt. Särskilt att behöva vänta i kö på vård och behandling är psykiskt ansträngande. Behandlingen skall vara likvärdig och kvalitetssäkrad över hela landet och för alla drabbade kvinnor. Det skall inte spela någon roll i vilken del av landet man råkar vara bosatt. Särskilt viktigt är det att kvinnor erbjuds mammografiundersökningar för att möjliggöra en tidig upptäckt av cancertumören. Då först kan flera människoliv räddas.

Detsamma skall gälla rekonstruktion av nya bröst och eftervården där det i dag finns väldigt olika prioriteringar. Det är också viktigt att Socialstyrelsens rekommendationer avseende mammografi får effekt, så att denna undersökning verkligen erbjuds alla kvinnor i målgruppen.

År 2004 drabbas var tredje svensk av cancer, denna siffra beräknas stiga. Det är därför viktigt att betydande resurser avsätts och att samordning sker av cancerforskningen, som i dag finansieras till 90 procent med insamlade medel. Därutöver behövs en nationell handlingsplan mot cancersjukdomar.

Stockholm den 3 oktober 2005

Hillevi Engström (m)