Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att följa upp hur kommunerna följer barnperspektivet i utredningar.
Barnperspektivet har fått större genomslag inom socialtjänsten. Bestämmelserna som ska stärka barnens ställning har haft stor betydelse i det sociala arbetet. Men trots att barnets ställning i det sociala arbetet har stärkts återstår mycket att göra. I många kommuner finns ingen samsyn på den konkreta innebörden av begreppet barns bästa och barnperspektivet.
Det är inte ovanligt att barnperspektivet saknas eller inte syns i utredningar som ligger till grund för de beslut som ska tillgodose barnets behov. Vidare fokuseras föräldrarnas behov alltför ofta i utredningar som rör barnen. Länsstyrelserna har i sin tillsyn av barnens bästa funnit att kommunerna brister i att ta med barnens synpunkter och perspektiv i utredningar och bedömningar. Särskilt tydligt är detta inom ekonomiskt bistånd och familjerättsområdet.
Vid varje handläggning av ekonomiskt bistånd ska det finnas möjlighet att pröva varje ansökan individuellt, med hänsyn till barnets bästa.
Utdrag ur socialtjänstlagen – Kommunernas ansvar: Varje kommun svarar för socialtjänsten inom sitt område. Kommunerna har det yttersta ansvaret för att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver.
Det finns därför ett behov av översyn så att alla kommuner följer barnperspektivet i utredningar som ligger till grund för barnets bästa.