Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att påskynda arbetet med lagstiftningen om att ersättningen för gränsöverskridande tandvård inom olika EU-länder skall vara konkurrensneutral i jämförelse med svensk tandvårdsersättning.

Motivering

En försäkrad svensk medborgare kan i dag välja i vilket land han eller hon vill få vård – i Sverige eller i ett annat EU/EES-land. Detta är mycket positivt. Sjukvård och tandvård, med stöd av artiklarna 49 och 50 i EG-fördraget, betraktas som tjänster som kan efterfrågas över de nationella gränserna. Utöver att beviljas förhandstillstånd för vård utomlands med stöd av EG-förordning 1408/71, artikel 22.1/c., kan även ersättning beviljas i efterhand för erhållen vård med stöd av EG-fördragets artiklar. Att betrakta sjukvård och tandvård som en tjänst har gett allt fler svenskar möjlighet utnyttja den internationella sjukförsäkringen.

Tandvård är den i särklass vanligaste vårdtypen som svenskar försäkrade erhåller utomlands och som sedan ersätts i efterhand av Försäkringskassan med ett belopp motsvarande nivån i den svenska tandvårdsförsäkringen. De flesta av dessa ärenden avser bastandvård där ersättningsnivån är relativt låg. Den senaste tiden har antalet ärenden som avser tandvård i andra EU-länder ökat kraftigt eftersom det där ofta kan erbjudas tandvård till en lägre kostnad än i Sverige.

En ökad gränsöverskridande vård får både samhällsekonomiska och praktiska konsekvenser. För konsumenten innebär utvecklingen en ökad valfrihet. Andra konsekvenser av en ökad gränsöverskridande vård är bland annat den omvända diskriminering som svenska privata vårdgivare utsätts för. Svenska patienter kan ansöka om ersättning från Försäkringskassan efter avslutad behandling utomlands, men den omvända situationen existerar inte för tandvård utförd i Sverige. Detta blir en märklig konkurrenshämmande faktor för svensk privattandvård. Därför måste arbetet med en rättvis lagstiftning prioriteras för att garantera en enhetlig, rättssäker och trygg tillämpning av EG-rätten som i sin utformning också blir konkurrensneutral för den privata vårdgivaren.

Stockholm den 3 oktober 2005

Ewa Björling (m)