Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förändra fördelningsprincipen av statliga medel till tolkservice för döva och hörselskadade.

Motivering

I dag använder sig ca 1 500 personer av den vardagstolkservice som erbjuds till döva och hörselskadade vid Tolkcentralen i Örebro. Syftet med tolkservicen är att riva de kommunikationshinder som många döva och hörselskadade upplever i samhället. Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska landstinget också bidra till delaktighet och inflytande genom att organisera, tillhandahålla och utifrån tillgängliga resurser bekosta tolkservice till döva och hörselskadade. De ska självklart kunna vara delaktiga i samhällslivet och få del av dess utbud och aktiviteter i samma utsträckning som andra medborgare. I dag är det svårt också för samhället att få tillgång till de resurser och den kapacitet som döva och hörselskadade medborgare kan bidra med.

På Tolkcentralen i Örebro arbetar många välutbildade och mycket kompetenta teckenspråkstolkar som erbjuder service dygnet runt. Idag utför de drygt 90 % av de uppdrag som kommer in. Varje gång de tvingas säga nej får det negativa konsekvenser för den enskilde individen.

Finansieringen av Tolkcentralen sker till stor del av statliga medel som idag fördelas utifrån antal kommuninvånare. Detta är inte ett rimligt system. Eftersom Örebro län har proportionerligt betydligt fler döva medborgare än genomsnittet i landet får denna fördelningsprincip negativa konsekvenser för örebroarna.

Örebro är ett centrum för döva ur det perspektivet att man som enda kommun i landet kan erbjuda hela skolgången från förskola till universitet. Bland annat gör Riksgymnasiet för döva och placeringen av den statliga myndigheten för specialskolorna SPM att många döva och deras familjer väljer att bosätta sig i Örebro. Här bor ca 15 % av landets ca 10 000 döva, men Örebro får knappt 5 % av statsbidraget för tolkverksamhet.

Därför borde detta system ersättas med ett som i första hand tar hänsyn till behoven i stället för att styras av antalet invånare. Detta är viktigt för att Tolkcentralen i Örebro ska kunna utveckla sitt arbete som sker idag. Förhoppningsvis kan de med en mer verklighetsförankrad fördelningsnyckel hjälpa ännu fler människor, och ge god service till kommunens, proportionerligt sätt, många döva.

Stockholm den 30 september 2005

Johan Pehrson (fp)