Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om utredning av möjligheterna att genomföra vissa åtgärder i syfte att stärka svensk vinproduktion.

Motivering

Sverige har för närvarande ett mindre antal småskaliga producenter av vin och fruktvin. Därtill kommer ytterligare några som kan komma att starta produktion de närmaste åren. Det är inte enkelt att med framgång driva ett så kallat vineri i Sverige men bra produkter och ett allmänt intresse för svenska viner och fruktviner har bidragit till att företagen trots detta tagit marknadsandelar. Ett exempel är Grythyttan vin, som bland annat producerar det uppmärksammade hjortronvinet.

Sverige och Finland har med framgång hävdat sin rätt till detaljhandelsmonopol för alkoholdrycker. Dessa utgör en grundsten i en restriktiv alkoholpolitik. Våra båda länder skiljer sig dock åt genom att finska staten alltsedan 1995 medgivit en fungerande försäljning från vinproducenterna vid sidan om Alko (Finlands motsvarighet till Systembolaget).

Försäljningen har kunnat genomföras under stark kontroll och utan alkoholpolitiska biverkningar. Rätten för de lokala vinproducenterna att sälja sina varor direkt till konsument kan ha bidragit till att det nu finns nästan 60 vinproducenter i vårt grannland. Systembolaget är av så strategisk betydelse för svensk alkoholpolitik att dess verksamhet inte får äventyras. Därför har vi respekt för att regeringen inte kunnat föreslå en omedelbar rätt för svenska vinproducenter att sälja vin vid företaget. Däremot finns det skäl att utreda, och i kontakt med berörda myndigheter inom EU pröva, möjligheterna för Sverige att med bibehållet alkoholmonopol tillåta svenska vinproducenter att sälja egna produkter till personer, som uppfyller de krav på ålder och beteende som ställs av Systembolaget.

Vi anser vidare att det finns skäl att utreda möjligheten att erbjuda vinprovning till allmänheten hos svenska vinproducenter. Några av vinerierna är uppskattade utflyktsmål, men har inte den restaurantutrustning som krävs för ett fullständigt alkoholtillstånd. En vinprovning hos en lokal producent innebär inte omfattande konsumtion utan att konsumenten prövar några centiliter vin. Ofta i samband med något enkelt tilltugg, men utan att företaget kan erbjuda den kvalificerade matlagning som krävs för ett normalt alkoholtillstånd.

Det finns slutligen skäl för det svenska monopolföretaget att även vara en hemmamarknad för svenskproducerade viner och fruktviner. Det är angeläget att en utredning kommer till stånd om i vilka former denna form av konsumentupplysning kan genomföras utan att detta strider mot EU:s konkurrensregler och de begränsningar som monopolet innebär. Det borde t.ex. vara lika naturligt att svenska butiker har en monter med svenska viner och andra alkoholvaror som att man visar upp tyska eller franska. För svenska kunder precis som för kunder i andra länder är det viktigt att veta vad som är producerat i hemlandet.

Stockholm den 23 september 2005

Inger Lundberg (s)

Anne Ludvigsson (s)

Ameer Sachet (s)