Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en skyndsam översyn av patientjournaler för att utforma dem efter patientens behov.
Journalhanteringen inom vården har diskuterats under många år utan påtagliga resultat. Krav om värnandet av den personliga integriteten har varit det tyngst vägande skälet emot väsentliga förändringar. Trots detta ”värnande” om patienten kan man konstatera att felbehandlingar sker alltför ofta på grund av att alla journalhandlingar inte finns tillgängliga vid t.ex. akuta besök i vården.
Redan i mitten av 80-talet framhölls det att datorisering av journalerna skulle lösa problemet. Så har inte skett. Sekretessdebatten går vidare och de som knapphändigt för datajournaler använder alltför ofta olika datasystem så att överföring mellan systemen försvåras.
Vårddebatten genomsyras av att patienten ska ha rätt att i ökad utsträckning själv få söka vården. Det medför ökade krav på journalhanteringen för att vården ska kunna utföras på ett fullgott sätt. För att klara det kravet krävs nytänkande.
Andra länder har infört journaler på s.k. smartcard vilket innebär att patienten har sin journal på exempelvis patientbrickan, apotekskort eller liknande. Patientinformationen finns dessutom förvarad på ett säkert sätt hos patientens ordinarie vårdgivare. På så sätt kan såväl den ökande valfriheten underlättas som stärkandet av säkerheten för patienten vid akuta besök hos olika vårdgivare. En översyn av nu gällande journalsystem med tillhörande lagstiftning bör göras i syfte att skapa ett journalsystem utifrån de behov den vårdsökande har. Detta bör ges regeringen till känna.