Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att använda resurserna inom psykiatrin mer effektivt.
Psykiatrin är ett viktigt område inom sjukvården för framtiden. Det är viktigt att människor med psykisk sjukdom eller funktionshinder har rätt till samma goda vård som den som är kroppsligt sjuk. Ambitionsnivån inom vård och omsorg av psykiskt sjuka och funktionshindrade måste höjas.
Psykisk sjukdom och psykiska störningar är ett av de största områdena för ohälsa inom befolkningen. Den psykiska ohälsan har ökat både reellt och till sin andel av den totala ohälsan. Ökningen av psykisk ohälsa rör främst depressioner och ångest i alla åldersgrupper. Den psykiska ohälsans andel av sjukskrivningarna är störst bland unga och då särskilt unga kvinnor.
Om de trender som idag finns fortsätter vad gäller psykisk ohälsa innebär det omfattande kostnader för kommuner och landsting/regioner. För att vända trenden måste även det förebyggande arbetet utvecklas och lyftas fram.
Riksdagen har beslutat om en satsning på psykiatrin med 700 miljoner kronor för 2005 och 2006. Pengarna fördelas på 500 miljoner kronor till kommunerna och landstingen för satsning på vård, sysselsättning och boende. Cirka 200 miljoner kronor skall användas för verksamhetsutveckling.
Mycket tyder dock på att de brister som finns när det gäller bemötande och tillgänglighet beror på andra faktorer än brist på resurser. Många känner sig dåligt bemötta i psykiatrin. Den fråga som förefaller bekymra allmänheten mest är bristen på tillgänglighet. Psykiatrisamordnaren har konstaterat att en lättillgänglig vård kan minska tiden från insjuknande till behandling, vilket troligtvis också minskar lidandet och risken för funktionsförlust och därmed också eventuellt förbättrar prognosen.
Psykiatrin behöver moderniseras och tidsanvändningen bli mer effektiv. Det är önskvärt att det går snabbt och enkelt att få kontakt med psykiatrin när behovet finns. Mobila resurser bör exempelvis stå till förfogande och användas när så bedöms lämpligt. Därför behöver en plan utarbetas för hur resurserna inom psykiatrin kan användas bättre, för att öka tillgänglighet och kvalitet.