Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utöka tobakslagen för att säkerställa snus- och tobaksfria barn- och ungdomsmiljöer.
Idag är det enligt lagen rökfritt som gäller i barn- och ungdomsmiljöer exempelvis i skolor, på skolgårdar etc. Däremot sägs inget om snus- och tobaksfria miljöer för barn- och ungdomar.
Ett effektivt preventionsarbete har lett till att rökningen idag minskar bland våra barn och ungdomar. Men dessvärre kan vi se en motsatt trend vad gäller snusning. Andelen vuxna män som snusar var 23 procent 2004, en ökning med 3 procentenheter sedan 1996/97. Under samma tid ökade kvinnorna sin snuskonsumtion med över 300 procent. År 2004 uppgav 3 procent av kvinnorna att de snusar, vilket ska jämföras med 1 procent 1996/97 enligt SCB. Den högsta andelen snusare återfinns också i de yngre åldersgrupperna.
Vilka biverkningar som snuset ger har länge varit dolt i mörker. Dagens forskning visar dock alltmer att snuset inte är ett harmlöst medel utan påvisar en allt större negativ påverkan på kroppens funktioner och organ. Snus innehåller ca 2 500 kemiska ämnen varav en del är förbjudna i vår andra miljö, men inte i munnen! Nikotinmängden i snus är hög, och en dosa snus kan jämföras med ca 75 cigaretter i nikotinmängd. Nikotinets kraftigt beroendeframkallande verkan är idag väl känd.
I svenska skolor finns ingen begränsning för snusning enligt lag. Det är alltså fullt lagligt att använda drogen nikotin både i lektionssalen och på skolgården. Elever och lärare snusar under lektionstid. Det finns en stor risk att snusningen inom kort kommer att skapa stora folkhälsoproblem om inte preventiva åtgärder sätts in. Och därför bör tobakslagen utökas för att säkerställa snus- och tobaksfria barn- och ungdomsmiljöer.