Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ändring av alkohollagen vad gäller servering i foajé till teater eller konsertlokal.
Alkohollagen reglerar möjligheten för att servera vin och starköl i foajé till teater eller konsertlokal. Denna servering får dock endast ske under pauser i föreställningen.
I Jönköpings län har Smålands Musik och Teater (SMOT) en både livaktig och uppskattad verksamhet. Man har oftast god tillströmning av publik till sina föreställningar. Men, i Jönköping som i övriga landet är kulturlivet under ständig förändring. Teaterföreställningar i dag är oftast inte så långa som förr i tiden, ofta bara en lång akt, så det blir inte någon paus under föreställningen. Besökarna vill trots det gärna ha en stund tillsammans i samband med besöket. Kanske med en kopp kaffe eller ett glas vin.
I Jönköping gjorde SMOT försök med föreställningar som inleddes med en kortare introduktion, därefter en paus med möjligheter till förtäring, och sedan föreställning. Detta godkändes inte efter tillsynsbesök av kommunens alkoholhandläggare. I stället möttes man av hot om indraget utskänkningstillstånd.
Detta visar på en ren absurditet i alkohollagstiftningen. Teaterbesökare är rimligen inte den målgrupp som främst är i riskzonen och bör skyddas. Samtidigt som det finns barn och ungdomar runt om i vårt land som berusar sig, och som dessutom oftast fått tag i sin alkohol via långtradare eller annan langning, stoppas nu på grund av fyrkantiga regler, vuxna och mogna människor från att ta ett glas vin i samband med en kulturupplevelse.
Begränsningen av serveringsmöjligheter på teatrar är onödig. Lagen bör i detta avseende ändras. Jag uppmärksammade detta i en motion förra året, men socialutskottets majoritet och senare riksdagens, valde den bekväma vägen – att inte föreslå några ändringar. Jag väljer därför att lyfta fram frågan igen. Det är bättre att lägga kraft och ambition på att stoppa langning och ungdomsfylleri än att lägga krut på att se till att teaterpubliken, dvs. mest medelålders och äldre damer, inte får tillgång till ett glas vin!