Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tillsätta en utredning för att se över lagstiftningen i syfte att legalisera aktiv dödshjälp.

Motivering

”Varje individ skall ha rätt att själv välja hur den vill leva sitt liv så länge man inte skadar någon annan.” Detta är mycket centralt för den liberala samhällssynen och för den som alltid utgår från den enskilda individen. Staten finns till för att värna individens friheter och rättigheter. Staten bör inte lägga någon värdering i de val som individerna gör utan utgå från att de bäst vet hur de vill leva sina liv för att uppnå lycka. Som en naturlig följd av detta bör man även bemyndiga individerna att själva välja om de vill avsluta sina liv. Staten som finns till för att värna individens fria val bör respektera ett sådant val. Om individen väljer att avsluta sitt liv ska staten se till att detta kan ske på ett tryggt och humant sätt. Vi bör därför i Sverige tillåta aktiv dödshjälp, s.k. eutanasi. Vi vet att det redan i dag förekommer dödshjälp och det skulle vara en fördel om detta inte skedde i det dolda. Det är naturligtvis oerhört viktigt att en begäran om dödshjälp sker på ett mycket rättssäkert sätt eftersom beslutet är irreversibelt. Så länge det sker i det dolda är det omöjligt att någon form av rättssäkerhet omgärdar dödshjälpen.

I en Sifoundersökning som för ett tag sedan publicerades i Aftonbladet svarade 78 % av de tillfrågade att de var positiva till att tillåta aktiv dödshjälp. Frågan om att tillåta aktiv dödshjälp verkar vara mycket svårare för politiker än för den breda allmänheten. Självklart behövs det en utredning som ser över vilka regelverk som ska gälla för att eliminera misstag och för att säkerställa patientens vilja. Oregon, Schweiz och Belgien är några exempel på länder och delstater som nyligen gjort mycket omfattande utredningar och genomfört en lagstiftning som tillåter aktiv dödshjälp. Deras erfarenheter är viktiga att ta till vara.

Vissa menar att läkarens uppgift är att värna liv och att om aktiv dödshjälp infördes skulle tilliten från allmänheten till sjukvården och dess personal hotas och skapa stor oro bland patienter i livets slutskede. Naturligtvis menar jag att man inte kan tvinga en läkare att utföra dödshjälp utan detta måste vara frivilligt. Bland de länder som i dag tillåter dödshjälp finns det inga bevis för att förtroendet för sjukvården skulle vara lägre i dessa länder p.g.a. legaliserandet av eutanasi. Dessa länder har värdefull erfarenhet om hur dödshjälp kan fungera på ett bra, rättssäkert och humant sätt. Erfarenheterna från delstaten Oregon där dödligt sjuka kan begära aktiv dödshjälp visar t.ex. att antalet ansökningar per år ligger på en mycket låg nivå. Men för många har det inneburit en ökad trygghet och känsla av att man själv kontrollerar sitt liv.

Att tillåta eutanasi vore något som tjänade humanitet, omtänksamhet och respekt för individens fria val.

Stockholm den 22 september 2005

Axel Darvik (fp)