Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att generellt tillåta överlåtelser av privata vårdkliniker till annan huvudman.
Givetvis ska vården finansieras med gemensamma skattemedel men fler alternativa driftsformer behövs för att skapa valfrihet och öka effektiviteten.
I dag finns det cirka 1 100 verksamma privatläkare som driver egna kliniker och som genom lagen om läkarvårdsersättning eller den så kallade nationella taxan får sin ersättning via landstingen. Då dessa avtal är kopplade till den enskilda läkaren och inte till den enskilda kliniken är det upp till varje enskilt landsting att besluta om en annan entreprenör ska få överta avtalet när den läkare som avtalet är knutet till exempelvis väljer att gå i pension.
I mitt hemlän Norrbotten har det för 4 000 patienter och ett flertal företag blivit tydligt vilka konsekvenser landstingets godtycke kan få. Landstingsstyrelsen i Norrbotten har nämligen beslutat att inte bevilja en privatläkare att överlåta sin läkarmottagning till en annan läkare. Patienterna kommer därmed att mista sin läkare och företagen sin företagshälsovård.
Bakgrunden till landstingets beslut sägs vara att landstingsledningen har en ”principiell inställning” som innebär att privata vårdinrättningar som tidigare haft avtal med Försäkringskassan (den myndighet som tidigare betalade ut ersättningen) inte får överlåtas. Landstingsledningen anser vidare att varje privat vårdverksamhet måste behovsprövas och att endast de privata vårdverksamheter som kompletterar landstingets egen verksamhet bör tillåtas. I sådana fall ska möjligheten finnas att teckna vårdavtal. Landstingsledningens inställning gör det svårt för små vårdföretag att etablera sig och den skapar dessutom otrygghet hos de vårdtagare som väljer att gå till en privat vårdgivare, eftersom dessa patienter riskerar att stå utan vårdgivare den dag deras läkare väljer att gå i pension eller flyttar från orten.
Det är orimligt att en läkare, tandläkare eller annan vårdutbildad person som vill starta eget ska drabbas av denna stelbenta syn på vårdföretag. Det är orimligt att verksamma entreprenörer inom vårdsektorn år 2005 inte har etableringsfrihet. Fram till dess att en fullständig etableringsfrihet råder måste därför landstingen åläggas att generellt tillåta överlåtelser av denna typ av avtal för att på så sätt förhindra att väl fungerande vårdenheter slås sönder.