Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om kompetensuppbyggnad gällande alternativmedicin och traditionella växtbaserade läkemedel inom hälso- och sjukvården.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om avskaffande av detaljhandelsmonopolet för receptbelagda och receptfria läkemedel.
De lagändringar på läkemedelsområdet som regeringen nu föreslår betingas av EG-direktiv, och implementeringen är tvingande för Sverige. Folkpartiet liberalerna ser i huvudsak positivt på förslagen som syftar till att förbättra möjligheterna till utökad, fri och säker rörlighet för humanläkemedel och veterinärmedicinska läkemedel. Samarbetet i Europa inom det komplexa läkemedelsområdet har hittills varit framgångsrikt och bör stärkas. Folkpartiet har ett flertal gånger särskilt lyft fram behovet av bättre dokumentation och säkerhet för äldre människors läkemedelsanvändning. Det är glädjande att det nu finns lagstiftning som ger läkemedelsindustrin incitament för att ta fram saknad dokumentation om de läkemedel som är aktuella att användas på barn, och dessa goda resultat av samarbetet bör inspirera till nya landvinningar.
Direktiv 2004/24/EG syftar till att förenkla registreringsprocessen för traditionella växtbaserade läkemedel som inte uppfyller kriterierna för godkännande som läkemedel eller för att registreras som homeopatika, men som har en lång tradition av användning som gör att det går att fastställa att de inte är skadliga när de används på rätt sätt. Det säger sig självt att detta är ett område som är svårt att harmonisera eftersom traditionerna skiljer sig mycket åt mellan länderna. I t.ex. Tyskland är bruket av naturläkemedel betydligt mer omfattande än i Sverige. Men en stor andel av befolkningen i vårt land använder sig av olika alternativmedicinska behandlingar. Sjukvårdspersonal behöver därför ha ökad kunskap om det alternativmedicinska området för att kunna ge sina patienter adekvata råd, t.ex. så interagerar vissa läkemedel inom skolmedicinen med naturläkemedel, vilket kan ge allvarliga biverkningar om de kombineras. Om användningen av traditionella växtbaserade läkemedel kommer att öka som en följd av implementeringen av det nya EG-direktivet så förstärker det ytterligare behovet av ökad kompetens inom hälso- och sjukvården om alternativmedicinsk behandling. Kurser i komplementärmedicin anordnas idag exempelvis på Karolinska Institutet.
Regeringen anser att de förändrade reglerna i läkemedelslagen om vad som ska anses vara läkemedel, och godkännande samt registrering av läkemedel, medför nya förutsättningar för utformningen av 4 § första stycket i lagen (1996:1152) om handel med läkemedel m.m. Regeringen föreslår dock inte några förändringar i sak gällande gränserna för detaljhandelsmonopolet. Denna fråga bör enligt regeringens uppfattning beredas vidare i särskild ordning. Folkpartiet och övriga borgerliga partier har emellertid redan i en flerpartimotion (2004/05:So38) med anledning av händelse av större vikt – EG-domstolens dom om att apoteksmonopolet som det är utformat strider mot gemenskapsrätten – föreslagit att det under förutsättning av tillstånd från Läkemedelsverket görs möjligt för var och en att bedriva detaljhandel med receptfria respektive receptbelagda läkemedel. Denna vår uppfattning kvarstår.