Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ändra verksamhetsavtalet med Apoteket AB så att även apoteksombud kan ta emot kasserade läkemedel.

Motivering

Läkemedel har under de senaste åren alltmer uppmärksammats som ett betydande miljöproblem. I våra sjöar och vattendrag hittas det fortfarande oroväckande mycket rester från läkemedel. Historiskt så uppmuntrades hushållen att slänga överblivna läkemedel i soporna eller rentav spola ned dem i toaletterna. Läkemedel är avsedda att ha effekt på specifika mottagare och ska därför hanteras så att de inte når andra än dem som avses. Om läkemedel kastas i soporna eller avloppet finns det stor risk att de når grundvattnet.

Enligt uppgift hämtad av riksdagens utredningstjänst från Stiftelsen Håll Sverige Rent och Apoteket AB går det i dag inte att lämna in överblivna läkemedel hos apoteksombuden. Detta kan enbart ske till ordinarie apotek. Anledningen är att det godkännande som transportörerna har för att transportera läkemedel från apoteken till apoteksombuden inte räcker för att också transportera överblivna läkemedel från apoteksombuden tillbaka till apoteken. Det krävs en lagändring för att ändra på detta.

Apoteket har diskuterat denna problematik med alla Sveriges kommuner som egentligen ”äger” frågan eftersom överblivna läkemedel, med ett fåtal undantag, räknas som hushållsavfall. Dessa diskussioner har dock ännu inte lett till några förändringar. Apoteket har antagit ett miljökvalitetsprogram för åren 2004–2006 med fem miljömål som skall nås senast år 2006. Mål 1 innebär att minst 75 % av de kunder som får läkemedel över lämnar in dem på apoteket. Att apoteken tar emot överblivna läkemedel har skrivits in i verksamhetsavtalet mellan staten och Apoteket AB. Apoteket har sedan reglerat detta i särskilda avtal med kommunerna.

Apoteket AB har genom sitt verksamhetsavtal med staten medverkat till ett säkert och miljöanpassat system för läkemedelsdestruktion avseende allmänhetens läkemedelsavfall. De lokala apoteken tar emot kasserade läkemedel och ordnar en säker transport av dem till förbränningen. För att människor skall återlämna gamla och oförbrukade läkemedel måste det finnas lättanvända system för läkemedelskassation. I dag finns det ca 900 apotek i Sverige som kan ta emot kasserade läkemedel. Att apoteksombuden inte tar emot kasserade läkemedel beror på att transporterna inte är organiserade så att en säker hantering kan garanteras.

Stockholm den 14 september 2005

Catharina Elmsäter-Svärd (m)