Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett kombinerat skydd som bygger på såväl ekonomiskt mått som vilka försäkringar som erbjuds som standard.
Det har alltid funnits en viss risk för olika sjukdomar, och förutsägbarheten om hur många i en befolkning som kommer att drabbas av respektive åkomma är bättre nu än någonsin tidigare.
Riskerna med att försäkra människors hälsa, och de bedömningar som måste göras, är således inget nytt för försäkringsbolagen.
Hela försäkringstanken bygger på att minimera individens kostnad och bistå med att få en försäkring som sprider riskerna på ett större kollektiv.
Det vore olämpligt om genetisk information skulle få efterforskas och användas när det är fråga om ordinära liv- och sjukförsäkringar.
Vore det möjligt är risken stor att det skulle skada förtroendet för försäkringsväsendet och för forskning och behandling med genetisk inriktning. Dessutom skulle för den enskilda individen försäkringspremien kunna skjuta i höjden på ett orimligt vis för ordinär försäkring, och på så sätt riskera att skada den enskilde försäkringstagarens möjligheter att få en försäkring.
I dag skyddar de gränser som finns i avtalet mellan försäkringsbranschen och staten den genetiska integriteten vid de flesta normala svenska liv- och sjukförsäkringar, dock inte alla. Kommittén om genetisk integritet menar att det handlar om ungefär 25 % av alla försäkringar som ligger över beloppsgränsen.
En drastisk modell vore att följa Norge och Danmark, som helt förbjudit efterforskning eller användande av genetisk information i alla försäkringssammanhang. Det skulle säkerställa fullständig genetisk integritet, men samtidigt skapa bekymmer och begränsningar för försäkringslösningar.
En mindre genomgripande modell, som ändå skulle tillgodose behovet av genetisk integritet i normalfallen, är att sätta en gräns som inte enbart direkt hänförs till ett visst belopp, utan i stället sätta en kompletterande gräns vid försäkringsbolags standardprodukter.
Regeln skulle alltså bli sådan att det inte ska vara tillåtet att efterfråga genetisk information eller kräva gentest vid försäkringar som går att teckna som standard.
I dag ligger till exempel flera barnförsäkringars försäkringsnivåer över det av regeringen föreslagna gränsbeloppet på 30 prisbasbelopp. Det vore olyckligt om en sådan beloppsgräns redan vid införandet skar rakt igenom normala försäkringar.
En kombination av ett grundskydd för försäkringar med ersättningsnivåer om 30 prisbasbelopp och ett skydd för samtliga försäkringar som erbjuds som standard vore alltså att föredra.