Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av sänkt bensinskatt.
Sverige är ett glesbefolkat land. För att kunna ta sig hemifrån till skola eller arbetsplats krävs ofta bil. Kollektivtrafiken är inte så utbyggd som den kunde vara, och på de ställen den finns är det inte säkert att tidtabellen passar alla. Fortsätter bensinpriset att stiga finns det risk att många måste sluta jobba då det inte längre lönar sig.
Medborgarna måste kunna få välja var i landet de vill bo. Den politik som nu genomförs hotar denna frihet. Höjda skatter på resor med egen bil slår hårt mot glesbygden och riskerar att påskynda de senaste årens utveckling med befolkningsminskning i glesbygdslänen.
Bensinpriset har nått nya rekordhöjder flera gånger under året. Av varje hundralapp man tankar är 70 kronor skatt. Bilisterna betalar in 8 miljoner kronor i bilskatter varje timme, vilket är totalt 74 miljarder kronor om året. En genomsnittsbilist kör 1 500 mil/år och betalar över 9 000 kronor bara i bensinskatt. Det motsvarar ett pålägg på 200 procent. Den enda som vinner på höjningen är staten. Varje gång bensinpriset höjs tjänar staten hundratals extra miljoner på momsen. Staten har fått in över 263 miljarder kronor på de höjda bensinpriserna i år.
Vi vet att bensinskatten slår fel. De som bor i glesbygden straffas mest. Den kollektiva trafiken räcker inte till. Det är oftast mer praktiskt och tidsbesparande att ta bilen. Ofta är man också beroende av två bilar på grund av arbete och fritidsaktiviteter. Skattepolitiken får inte drivas så långt att det inte finns någon säkerhetsmarginal för hushållen när oljepriset stiger på världsmarknaden. Kommuner och landsting drabbas också av höjda bensinpriser. Kostnaderna ökar exempelvis för kommunernas transporter med färdtjänst och hemtjänst.
För att glesbygden inte helt ska utarmas och avfolkas måste bensinskatten och momsen sänkas.