Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att se över skattereglerna för svenska militärer på utlandsuppdrag.

Motivivering

Enligt det senaste försvarsbeslutet skall den svenska militärens utlandsengagemang bli en mer framträdande del av försvarets uppgifter. Just nu arbetar ca 700 svenska män och kvinnor med att skapa en bättre tillvaro och tryggare framtid för människor i några av dagens oroshärdar i allt från Europa till Afrika och Afghanistan. De svenska militärer som deltar i utlandsuppdragen gör en värdefull insats. Det gäller både för de officerare vars deltagande är mer eller mindre obligatoriskt och för de som frivilligt söker utlandstjänst efter avslutad värnplikt.

Deltagandet i uppdrag utomlands innebär frånvaro från familjen och hemmet. Som en naturlig följd av utlandsvistelsen ökar ansvaret för både hushåll och eventuella barn för den partnern som stannar hemma. I stället för att göra saker tillsammans kan det kanske bli nödvändigt anlita hjälp med hushållsunderhåll eller något så enkelt som barnvakt. Ett utlandsuppdrag kan alltså innebära ökade kostnader på hemorten som bör kompenseras.

Ett sätt att underlätta för de familjer som deltar i utlandsuppdrag är att öka de ekonomiska marginalerna, både för att kunna möjliggöra hjälp för den som stannar hemma men även som ett sätt att i ekonomisk mening visa uppskattning för den tid och den uppoffring som internationella uppdrag innebär.

I dag betalar de anställda i utlandsstyrkorna kommunalskatt på sin lön trots att de är stationerade på olika platser i världen och inte kan ta del av kommunal service. För att förbättra villkoren för svenska soldater som har ett utlandsuppdrag bör man se över möjligheterna att införa en särskild skatt för dem. En metod som bör studeras närmare är en skatt enligt principerna för den gamla sjömansskatten som innebar en skatteskatts på ca 20 %. En annan metod som bör beaktas är ett särskilt avdrag för uppdrag i internationella styrkor.

Stockholm den 5 oktober 2005

Ulf Sjösten (m)

Cecilia Widegren (m)