Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att A-SINK-reglerna bör förtydligas för en rättssäkrare tillämpning gentemot berörda idrottsföreningar.
Antalet utländska spelare i ishockey, fotboll och basket blir allt fler. Många idrottsföreningar använder sig av möjligheten att låta spelarna vara här under begränsad tid, högst sex månader. Generellt gäller då att ersättning som utländska idrottare får för sina framträdanden i Sverige, beskattas enligt lagen om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta artister, A-SINK, under förutsättning att de inte anses som obegränsat skattskyldiga i Sverige. Skattesatsen enligt denna lag är 15 %. Vidare gäller att arbetsgivaravgifter inte skall betalas för ersättning som beskattas enligt A-SINK.
Begreppet obegränsat skattskyldig används generellt för att avgränsa Sveriges beskattningsrätt och bestäms enligt reglerna i inkomstskattelagen. Där sägs att den som är bosatt i Sverige, den som stadigvarande vistas i Sverige eller den som tidigare varit bosatt i Sverige och som har väsentlig anknytning hit är obegränsat skattskyldig.
Med ”stadigvarande vistas” i Sverige menas enligt praxis att personen skall ha vistats här i minst sex månader. Denna ordning har gällt sedan lång tid i Sverige och är också vanlig utomlands. Bedömningen görs av naturliga skäl i efterhand och visar det sig då att personen vistats här mer än sex månader anses han eller hon obegränsat skattskyldig i Sverige från första dagen, d.v.s. A-SINK-reglerna är inte tillämpliga. I sådana fall kan arbetsgivaren bli skyldig att betala socialavgifter även på den ersättning som man tidigare utgått från skulle beskattas enligt A-SINK.
Denna situation kan skapa stora ekonomiska problem för idrottsföreningar. Det finns flera exempel på detta, där både basketspelare och ishockeyspelare frivilligt eller ofrivilligt har hamnat i situationer där sex-månaders-regeln överträtts och där klubbarna riskerar att få betala sociala avgifter fullt ut. Någon idrottsutövare har struntat i att åka med ett bokat plan, andra har hamnat i domstol och därmed försenats, så att Sverigevistelsen förlängts utöver det som är tillåtet. Då räknas personen i fråga i stället som obegränsat skattskyldig.
Utan att ta ställning till om A-SINK-reglerna i sig är bra eller dåliga, så anser jag det orimligt att en idrottsförening som agerat rätt enligt gällande skatteregler, skall råka illa ut skattemässigt för att en enskild idrottsutövare inte följer det avtal som upprättats. A-SINK reglerna bör förtydligas i det avseendet. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.