Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om folkbokföringslagen.

Motivering

I dag är det möjligt att kringgå lagen om folkbokföring och välja folkbokföringsort. Många väljer att vara folkbokförda i en kommun med lägre skatt, trots att de under långa perioder under året bor och arbetar i en annan kommun. Detta är speciellt tydligt inom kommuner med populära turistorter, som behöver extra arbetskraft under turistsäsongen. Många arbetar i olika serviceyrken långa perioder, på exempelvis Gotland eller Västkusten under sommaren och i Åre på vintern, men är skrivna i någon helt annan kommun. Denna arbetskraft efterfrågar bostäder och tillgången till bostäder är en förutsättning för att turistföretag på orten ska kunna rekrytera personal. Dessutom har de rätt till all annan samhällsservice.

På samma sätt flerdubblar kust- och skärgårdskommuner sina invånarantal under sommaren, när sommarstugeägarna bosätter sig där mer eller mindre permanent under flera månaders tid. Under denna tid behöver de ofta vård och omsorg av olika slag, vilket ska tillgodoses, och i vissa fall bekostas, av vistelsekommunen.

Tillgänglighet för funktionshindrade är väl utvecklat på många turistorter och självklart det är viktigt att vi skapar förutsättningar för alla att fritt resa i vårt land. Idag är det vistelsekommunen som har skyldighet att erbjuda den omsorg som efterfrågas, utan kompensation från hemkommunen. Detta gäller inte endast funktionshindrade utan även exempelvis äldre med behov av hemtjänst. För en liten kommun kan detta innebära betydande kostnader, som tär på ofta redan ansträngd ekonomi och i viss mån riskerar försämra övrig kommunal service.

Skatteutjämningssystemet, som ger även glesbygdskommuner rimliga möjligheter att kunna erbjuda med övriga landet likvärdig vård och omsorg, bygger på folkbokföringstalen och neutraliserar inte de extra utgifterna kommunerna har för dem som bor i kommunen utan att vara folkbokförda där.

En del av lösningen till dessa ekonomiska problem är ändrade regler för mantalsskrivning. Dagens system härstammar från statartiden och bygger på att man är skriven i den kommun där man bodde i den 1 november. Man är skriven i kommunen hela året och det är denna kommun som får alla skatteintäkter, oavsett var i landet personen i fråga arbetar. Detta leder till stora inkomstbortfall för de kommuner som har många tillfälligt boende och säsongsarbetande i kommunen, inte minst med tanke på att inkomstskatten är den viktigaste inkomstkällan för kommunerna. Också de som arbetar tillfälligt i kommunen är kommunen skyldig att tillgodose med kommunal service, utan att få någon kompensation via skatter. För att skapa rättvisa mellan kommunerna borde det vara möjligt att mantalsskriva personer mer än en gång per år, när en person vistas och arbetar längre tider i en annan än sin hemkommun. Till att börja med borde mantalsskrivningen gälla från årsskiftet. Det är viktigt att regeringen noggrant följer frågan om rättvisa mellan kommuner och är beredd att agera om det visar sig behövas.

Stockholm den 4 oktober 2005

Rune Berglund (s)

Jan-Olof Larsson (s)