Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen återkommer med ett förslag till skattesystem som inte har dagens tröskeleffekt.

Motivering

Det finns inget land som beskattar sina låg- och medelinkomsttagare så hårt som Sverige. Kort sagt kan Göran Persson stoltsera med att Sverige är överlägsna världsmästare i skattetryck. Att det får konsekvenser i form av svart arbetskraft och skattefusk kan var och en räkna ut. Att det också har en hämnande effekt på människors vilja att starta eget och jobba extra är också självklart. Att ”jobba sig upp” i Sverige är mycket svårt. Många upplever det som snudd på omöjligt. Detta vittnar många vanliga, hårt arbetande, människor om.

Ett sätt att illustrera detta är begreppet skattefridag, det vill säga den dag då en genomsnittlig löntagare har arbetat ihop till alla sina skatter för året. Då samtliga skatter räknats samman utgör de 60,3 % av hela lönen. 2005 års skattefridag inföll den 10 augusti. Omräknat på årsbasis motsvarar det 221 dagar.

Det nuvarande skattesystemet har många uppenbara brister. Ett exempel är den stora tröskeleffekten. För en småföretagare som har ett aktiebolag gäller följande: För lön upp till brytpunkten, som 2005 ligger på 313 000 kr, betyder det att han/hon får 50 % kvar efter avdrag med sociala avgifter och skatt. För lön från 313 000 kr upp till 465 200 kr får hon/han endast behålla 35 % efter avdrag med sociala avgifter och skatt. För lön över 465 200 kr får hon/han endast behålla 31 %.

Alla landets revisorer vet att det är mycket vanligt bland företagare att man tar ut inkomst upp till första brytpunkten, ca 313 000 kr. Sedan tillkommer ju 20 % statlig skatt direkt.

Jag anser att det vore mycket bättre att ha en stigande skala.

Som det är nu är det många som undviker att passera gränsbeloppet, t.ex. genom att jobba mindre, skaffa avdrag (både lagliga och olagliga), jobba svart på ”toppen” osv.

Stockholm den 29 september 2005

Mikael Oscarsson (kd)