Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet att genomföra en skyndsam översyn av energiskatten för fordonsindustrin och närliggande verksamheter i syfte att skapa konkurrensneutralitet.
Sedan 30 år har utveckling av fordon och komponenter i kallt klimat bedrivits i Norrbottens inland. Verksamheten har präglats av ständig tillväxt och är fast etablerad i Arjeplog, Arvidsjaur, Jokkmokk, Älvsbyn och Kiruna, samt Sorsele i Västerbotten. Företag från hela världen söker sig till regionen under en kort och intensiv period under vintern. Denna tillväxt har skett trots en tuff konkurrens från Finland, Nya Zeeland, Nordamerika och Japan.
Isbanor är basprodukten men stora investeringar har också skett i landbaserade banor, garage, verkstäder, laboratorier, kontor och boende. En mycket grov uppskattning av de investeringar som gjorts hos de lokala företagen och deras kunder uppgår till gott och väl 800 miljoner kronor. Till detta kommer samhällets investeringar i infrastruktur som vägar, flygplats och utbyggt bredband. Verksamheten i Sverige bedrivs i egen regi av Volvo i Jokkmokk och Kiruna. I Arvidsjaur och Arjeplog finns anläggningar ägda av Bosch, Mercedes, Porsche och Continental-Teves, men servas av lokala entreprenörer. 12 lokala entreprenadföretag äger anläggningar i Sorsele, Arjeplogs, Arvidsjaurs, Älvsbyns och Jokkmokks kommuner. Att några stora företag valt att bygga eget eller köpa de anläggningar de arbetar på, förklaras av att de vill ha exklusivitet. Hos entreprenörerna fortsätter man att söka nya kunder för ökad beläggning och fortsatt tillväxt. På samtliga anläggningar, oavsett om de ägs av utländska koncerner eller lokala entreprenörer, bedrivs likartad verksamhet. Man utvecklar system, verifierar datorsimuleringar och testar produkter och system av olika slag. Verksamheten kräver stor energiförbrukning för snöröjning, uppvärmning av lokaler, samt landbanor där man har kombination av uppvärmd asfalt och konstfrusen is.
Fordonsindustrin i Sverige är befriade från energiskatt. Eftersom det utvecklingsarbete som bedrivs på egna anläggningar hos lokala entreprenörer är identiskt med det som utförs av entreprenörer på anläggningar ägda av kundföretag, bör beskattningen vara lika. Så är inte fallet. Exempelvis Volvo och Bosch är befriade från energiskatt. Under flera år har de lokala företagen kämpat med varierande framgång för att få befrielse från energiskatt på samma sätt som en del av deras kunder. Många har nekats lika möjlighet att bedriva sin näringsverksamhet. Eftersom energiskatten utgör en så stor kostnad, leder beskattningen till ett snabbt ökat utländskt ägande. Det i sin tur hämmar tillväxten, eftersom entreprenörerna då inte kan expandera genom att sluta avtal med nya kunder, som alltid börjar i liten skala och sedan växer. I andra sammanhang framhålls konkurrensneutraliteten som viktig, såväl inom landet som i ett EU-perspektiv, men i detta sammanhang gäller andra regler vilket kan ifrågasättas.
Befrielse från energiskatt för lokala företag vars arbete är ett led i fordonsindustrins forskning och utveckling är helt avgörande för fortsatt tillväxt. Samtliga kommuner där verksamhet bedrivs har en utomordentligt besvärlig arbetsmarknadssituation och detta gäller i all synnerhet Arvidsjaur med anledning av försvarsbeslutet. En skyndsam översyn bör därför göras i syfte att ge alla företag lika förutsättningar så att full kostnadsneutralitet uppnås. Detta bör ges regeringen till känna.