Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om rättvisare och mer generösa skatteregler för arbetspendling.

Motivering

Alltfler måste resa allt längre mellan bostad och arbetsplats för att hitta ett lämpligt jobb. Det är en effekt av att arbetsmarknaden förändras i allt snabbare takt. Jobb försvinner och nya kommer till, men inte alltid på den ort man bor.

En fungerande kollektivtrafik är ett måste för att bemöta de nya behoven på arbetsmarknaden vid arbetspendling. Större lokala arbetsmarknadsområden innebär också ökade kostnader för arbetspendling.

De olika trafikhuvudmännen har olika taxor och måste man resa över en eller flera länsgränser så betyder det kraftigt ökade kostnader för den enskilde. I dag får man göra avdrag i sin självdeklaration för den resekostnad som överstiger 7 000 kronor, under förutsättning att i övrigt angivna kriterier är uppfyllda.

Nettoeffekten är högst begränsad för låg- och medelinkomsttagare. För en höginkomsttagare blir nettoeffekten betydligt större, nästan dubbel skatteminskning jämfört med en normalinkomsttagare. Det betyder att den som i normalfallet har de lägsta marginalerna för att klara ökade resekostnader får minst kompensation genom skatteavdrag.

Jag ser två problem med den nuvarande ordningen. För det första missgynnar de nuvarande avdragsreglerna låg- och medelinkomsttagare. För det andra motverkar höga kostnader ansträngningarna för att ta jobb inom större lokala arbetsmarknadsområden. Enligt min mening bör behovet av längre arbetsresor mötas med rättvisare och mer generösa skatteregler.

Människors behov av arbetsresor och förändringar på den lokala arbetsmarknaden är komplexa sammanhang som behöver ses över. Effekten av skatteavdrag bör vara lika för alla oberoende av inkomst.

Stockholm den 3 oktober 2005

Ameer Sachet (s)

Inger Lundberg (s)

Nils-Göran Holmqvist (s)

Matilda Ernkrans (s)