Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att den s.k. Lex Uggla bör avskaffas samt om att kontrollåtgärder inte får medföra godtycke.

Motivering

För att skapa ett positivt näringsklimat bör regler utformas med sikte på att småföretagares osäkerhet och risktagande skall kunna belönas och säkras med ekonomiska buffertar och god soliditet. Kapitalbuffertar är ett villkor för företagande för att klara risk och osäkerhet. Företagares lön vet man inte förrän i efterhand om den blir plus eller minus.

En lag som slagit negativt mot småföretagandets villkor är den s.k. Lex Uggla. Enligt denna lag skall s.k. överlikviditet i företag förmögenhetsbeskattas – detta trots att arbetande kapital i företag inte skall förmögenhetsbeskattas. Kapital som överstiger konkreta investeringsplaner skall betraktas som överlikviditet.

Att bygga upp kapital i ett företag, för att få en buffert, som kan klara av att produkter eller satsningar ibland blir dyrbara misslyckanden skall enligt dessa regler betraktas som skattesmitning och överlikviditet. Företagaren som har en rejäl kassa för att kunna ta ett investeringstillfälle när det dyker upp är överlikvid. Den företagare som inte vill basera sin verksamhet på lån utan vill spara ihop till sina investeringar inom företagets ram riskerar att bli dömd som överlikvid.

Effekterna av ett för företagande skadligt regelverk har förvärrats efter det att regeringen har uppmärksammat Skatteverket på s.k. överlikviditet. Detta har lett till en kontrollkampanj som innebär en bedömning av kapitalbehovet i företag och har skapat både godtycke och osäkerhet. Det har dessutom inneburit den orimliga konsekvensen att skattemyndigheten i praktiken överprövar företagens framtidsplaner och affärsidéer när investeringsplaner skall godkännas.

Kampanjen mot överlikviditet slår direkt mot företagandets kärna, att skapa kapital för investeringar och framtida utveckling. Den riskerar dessutom att försämra företagsklimatet och förstärker företagsfientliga attityder.

Vad Sverige behöver är ett bättre företagsklimat och regler som ger utrymme för stabila och solida företag. Regeringen bör därför återkomma till riksdagen med förändrade förslag som förbättrar företagandets villkor. Kontrollkampanjer får inte leda till godtycke. Grundproblemet är den bakomliggande lagstiftningen och Lex Uggla bör avskaffas.

Stockholm den 4 oktober 2005

Anna Lilliehöök (m)

Anita Sidén (m)